Uitzendkracht krijgt minder uitkering bij ziekte

0
441

3 juli 2012

Uitzendkrachten krijgen voortaan minder lang een uitkering wanneer ze ziek worden.

Volgens de Telegraaf stemt de Tweede Kamer donderdag waarschijnlijk in met een wetsvoorstel van minister Kamp om de regeling voor uitzendkrachten te versoberen. Dat bleek dinsdag tijdens een debat met de minister.

De duur van de ziektewet-uitkering voor uitzendkrachten is nu nog 2 jaar, net als bij werknemers met een vast contract. Straks wordt de termijn waarop uitzendkrachten een uitkering ontvangen gebaseerd op het laatstverdiende loon en het aantal gewerkte jaren. Daarna volgt een veel lagere uitkering, gebaseerd op het minimumloon.

Volgens Kamp is de maatregel nodig omdat er bij flexwerkers geen prikkel bestaat om snel weer aan de slag te gaan nadat ze ziek zijn geworden. Zij krijgen hun uitkering namelijk van uitvoeringsinstantie UWV, terwijl bij vaste krachten de werkgever het loon moet doorbetalen.

FNV, PvdA en SP vinden het wetsvoorstel van Kamp asociaal. Maar volgens de Telegraaf toonde de minister zich niet onder de indruk van de kritiek. Kamp verweet de SP dinsdag dat zij een „rokende puinhoop” maakt van de sociale zekerheid met haar passieve opstelling.

PvdA en SP hebben dinsdag een initiatiefwet ingediend die ervoor moet zorgen dat werknemers met een tijdelijk contract een vast contract krijgen. Volgens de twee partijen vindt er nu „valse concurrentie op arbeidsvoorwaarden” plaats.

Bron: Telegraaf, 3 juli 2012