Eerste Kamer: afschaffing VAR per 1 mei 2016

0
656

| Wetsvoorstel DBA |


Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft een meerderheid in de Eerste Kamer kunnen overtuigen dat afschaffing van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) nodig is.

Dinsdagavond kwam Wiebes tegemoet aan de wens van het CDA om meer tijd te nemen voor de afschaffing en de overgangssituatie.

De stemming is volgende week, maar de wet zal worden aangenomen. De VAR verdwijnt per 1 mei 2016.

Er komt een overgangstermijn van een jaar tot 1 mei 2017. In die periode wordt veel voorlichting gegeven en is de handhaving coulant. Zie verslag Eerste Kamer.

Kritiek
Senator Rinnooy Kan (D66) was in het debat het meest kritisch. Volgens hem lijken de grote aantallen bonafide zzp’ers er niet beter – en waarschijnlijk slechter – van te worden. De modelovereenkomsten bevatten volgens Rinnooy Kan teveel open normen en vage bepalingen. De grens tussen de reguliere arbeidsovereenkomst en de overeenkomst van opdracht zal onvermijdelijk ook in de toekomst flinterdun blijven. Door het schrappen van de VAR wordt deze onzekerheid alleen nog maar groter. Rinnooy Kan pleit voor een fundamentele herbezinning op de inrichting van de arbeidsmarkt.

Bron: Eerste Kamer en FD, 26 januari 2016

Liveblog debat
Lees ook het liveblog ZiPconomy over het debat in de Eerste Kamer.