"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Doorwerken na AOW wordt makkelijker

Op dit moment zijn AOW’ers die willen doorwerken vaak aangewezen op werk via een uitzendbureau of als zzp’er. Vanaf volgend jaar kunnen zij makkelijker doorwerken op basis van een arbeidsovereenkomst. De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel hierover.

Kortere opzegtermijn en loondoorbetaling
Het wordt voor werkgevers aantrekkelijker om AOW’ers langer in dienst te houden. Zo wordt de opzegtermijn van hun contract één maand, en wordt de loondoorbetaling bij ziekte dertien weken in plaats van twee jaar, ook omdat AOW’ers geen recht hebben op WIA. Werkgevers vinden de loondoorbetaling bij ziekte nu vaak nog een belangrijke belemmering. In 2018 worden de nieuwe maatregelen geëvalueerd. Dan wordt bepaald of de loondoorbetaling bij ziekte tot zes weken wordt teruggebracht.

Doorwerkende AOW’ers als eerste ontslaan
Om verdringing van niet AOW-gerechtigden te voorkomen, worden ook werkgevers in de publieke sector verplicht doorwerkende AOW’ers als eerste te ontslaan bij een reorganisatie. Die regel geldt al voor de private sector. Ook is een werkgever niet verplicht om in te gaan op een verzoek van een AOW’er om het aantal werkuren uit te breiden. Zo wordt voorkomen dat dit ten koste gaat van andere werknemers.

Minimumloon
Sinds 1 juli van dit jaar hebben AOW’ers als gevolg van de Wet Aanpak Schijnconstructies, net als andere werknemers, al recht op ten minste het minimumloon. Dat recht hadden ze eerder nog niet. Als er een cao van toepassing is moet een AOW’er uiteraard hetzelfde cao-loon ontvangen als andere werknemers die hetzelfde werk doen.

Transitievergoeding
In de Wet werk en zekerheid is al geregeld dat een werkgever het contract bij het bereiken van de AOW-leeftijd zonder tussenkomst van UWV of rechter kan opzeggen. Ook hoeft er geen transitievergoeding betaald te worden. Wanneer een AOW’er daarna in vaste dienst wordt genomen gelden wel weer de gewone ontslagregels. Behalve dat er ook dan geen transitievergoeding betaald hoeft te worden bij ontslag.

Bron: Rijksoverheid.nl, 29 september 2015

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.