Rechter verbiedt concurrentiebeding bij tijdelijk contract

0
2474


Verbod op concurrentiebeding bij arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Concurrentiebeding alleen rechtsgeldig in combinatie met een vaste aanstelling.

Werkgevers kunnen naar verwachting geen concurrentiebeding meer opnemen in een tijdelijk arbeidscontract, ook niet als de werkgever zich beroept op een zwaarwegend belang. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. De zaak was aangespannen door detacheringsbedrijf DPA, dat veel geld had betaald voor cursussen van een tijdelijke werknemer die uiteindelijk overstapte naar de concurrent. Het verbod op het concurrentiebeding toont aan dat de rechter een vrij strikte interpretatie gebruikt van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid.

Concurrentiebeding bij tijdelijk contract
DAS trad in de rechtszaak op namens de werknemer. Volgens DAS – in het FD van afgelopen maandag – is het waarschijnlijk dat het concurrentiebeding helemaal verdwijnt uit tijdelijke contracten. Volgens DAS is het uitgangspunt in de Wet Werk en Zekerheid dat een concurrentiebeding alleen rechtsgeldig is in combinatie met een vaste aanstelling.

Bron: De Rechtzaak, 29 juli 2015