CNV: ‘Bastion betaalt schoonmakers niet per uur’

0
435

Hotelschoonmakers in dienst van Bastion-hotels krijgen niet het salaris waarop ze recht op hebben, aldus CNV Vakmensen.

“De hotelketen betaalt de schoonmakers niet per uur, maar per kamer. Dat is in strijd met de wet”, zegt bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen. De vakbond brengt maandagochtend een verrassingsbezoek aan alle Bastion-hotels om daarvan de medewerkers te doordringen en de directie het juiste inzicht te bieden.

Schoonmakers die maandagochtend – morgen 9 mei – hun klus komen klaren bij het hotel, krijgen informatie over hun rechten uitgereikt door medewerkers van CNV Vakmensen. Ze kunnen ook gebruikmaken van een looncontrole door de bond.

Volgens bestuurder Twerda is er nog veel mis in de hotelschoonmaak. “Helaas is de Bastion-hotelketen een voorbeeld van hoe het níet moet. Het bedrijf hanteert een loonberekening die is gebaseerd op het aantal schoongemaakte kamers. Als je dat omrekent, verdienen de schoonmakers te weinig. Ze krijgen niet alle gewerkte uren betaald. Daarmee overtreedt deze directie de wet.

Boete
In 2015 kreeg Bastion al een boete van ruim 300.000 euro van de inspectie-SZW, vanwege het vermoeden van stukloonbetaling (per kamer). Dit kon toen niet worden bewezen, omdat Bastion onvoldoende informatie verstrekte en het personeel eerdere verklaringen onder druk van Bastion terugtrok. De boete werd opgelegd voor niet meewerken aan het onderzoek.

Bezoek aan hotels
De CNV-medewerkers bezoeken maandagochtend 9 mei tussen 9.00 en 10.00 uur de volgende Bastion-hotels: Apeldoorn, Almere, Amsterdam, Barendrecht, Breda, Brielle, Bussum, Den Haag, Dordrecht, Geleen, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hilversum, Hoofddorp, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Oegstgeest, Utrecht, Rijswijk, Roosendaal, Rotterdam, Schiphol, Tilburg, Vlaardingen, Zaandam, Zoetermeer, Maastricht.

Bron: CNV Vakmensen, 8 mei 2016