Asscher onaangenaam verrast over ultimatum ontslagrecht

0
383

| Wet Werk en Zekerheid | WWZ |

De belangenorganisaties van het bedrijfsleven hebben de vakbonden voor het blok gesteld. Ze willen voor 10 april een sociaal akkoord sluiten over versoepeling van het ontslagrecht. Het valt demissionair minister Asscher van SZW rauw op het dak.

Via formatie
In de Telegraaf lieten ondernemersorganisaties weten dat de Wet Werk en Zekerheid anders moet. Als er niet snel overeenstemming is via de Sociaal Economische Raad, dan dreigen de werkgevers rechtstreeks naar de formatie-onderhandelaars te stappen.

Stroef
In de SER eisen ondernemersorganisaties dat de loondoorbetaling bij ziekte wordt verkort, de transitievergoeding beperkt en herintegratiekosten verlaagd. De gesprekken verlopen daardoor stroef.

Regie VNO-NCW
Asscher is verbaasd dat werkgeversorganisatie VNO-NCW hierin niet de regie voert, en vraagt zich af of dit bewust gebeurt. Hij stelt dat dreigementen via de krant geen goede onderhandelingsstrategie zijn, en dat de ondernemers het polderoverleg blijkbaar willen opblazen.

Zekerheid
Beoogd premier Mark Rutte liet zich desgevraagd niet uit over de mogelijkheid om het ontslagrecht te herschrijven aan de formatietafel, in plaats van in het polderoverleg. Asscher zou het heel onverstandig vinden als de WWZ door een nieuwe coalitie bij het grofvuil zou worden gezet. “Het laatste wat je nu moet doen is de zekerheid van werk wegnemen.”

Bron: FD, 31 maart 2017