Acht jaar celstraf geëist tegen directie uitzendbureau in Deventer

0
944

Het Openbaar Ministerie in Zwolle heeft acht jaar gevangenisstraf geëist tegen 39-jarige directeur in het onderzoek naar uitzendbureau Flextime in Deventer.

Een 33-jarige directeur hoorde vier jaar tegen zich eisen.
Het uitzendbureau zelf moet volgens de officier een boete van honderdduizend euro betalen.

Crimineel
Het gaat in deze strafzaak om deelname aan een criminele organisatie, uitbuiting, valsheid in geschrifte en witwassen. Daarnaast zou er sprake zijn van verkrachtingen, (poging tot) zware mishandeling, poging tot afpersing en verduistering. De verdachten hebben zich in meer of mindere mate aan deze feiten schuldig gemaakt.

Mishandeling
Het onderzoek naar het uitzendbureau, de twee directeuren en vijf andere betrokkenen is in het najaar van 2010 gestart. Aanleiding voor het onderzoek was de aangifte van mishandeling die zou zijn gepleegd door één van de medeverdachten. De Inspectie SZW is bij het onderzoek betrokken vanwege hun controle op de naleving van de Wet Arbeid Vreemdelingen en de Wet Minimumloon. Rechercheurs en inspecteurs van deze inspectiedienst hebben vervolgens meegewerkt aan het onderzoek naar arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrifte door de verdachten. Ook keek de Inspectie SZW naar het onrechtmatig verkregen vermogen, zodat deze criminele winsten kunnen worden afgepakt. Tegen de twee directeuren en het uitzendbureau kondigde de officier van justitie ook een ontnemingsvordering aan.

Uitbuiting
Het onderzoek leverde een beeld op van een uitzendbureau waar zeven werknemers (zes vrouwen en één man), soms met fysiek geweld, zouden zijn uitgebuit. De buitenlandse werknemers werd via het uitzendbureau werk en een woning beloofd. Uiteindelijk werd niet altijd het volledige loon- of ziekengeld uitbetaald, was er sprake van gedwongen verhuizingen en verwaarloosde woningen, van mishandelingen en van gedwongen seks.

De officier van justitie benadrukte dat de verdachten gedurende een periode van bijna 2 jaar deel hebben uitgemaakt van een criminele organisatie die tot doel had het exploiteren van vrouwen en mannen in de vorm van arbeidsuitbuiting.

Mensenhandel
“Mensenhandel is een misdaad die mensen hun rechten ontneemt, hun dromen kapot maakt en hen berooft van hun waardigheid. Mensenhandel is ook een misdaad met lage risico’s en hoge winsten. Gewetenloze verdachten exploiteren de armoede, hoop en onwetendheid van onschuldige vrouwen en mannen. Verdachten hebben misbruik gemaakt van de afhankelijkheid en kwetsbaarheid van deze personen en daardoor op grove wijze inbreuk gemaakt op hun lichamelijke en geestelijke integriteit. Daarnaast hebben verdachten geen enkel respect getoond voor de fysieke en psychische autonomie van de slachtoffers.”

Tegen twee medeverdachten werd eerder al een gevangenisstraf van twee jaar geëist. Eén medeverdachte hoorde 120 uur werkstraf tegen zich eisen. Op 5 november staan nog twee medeverdachten op zitting.

Bron: Openbaar Ministerie, 30 oktober 2012 en telegraaf.nl