‘Arbeidsomstandigheden Poolse arbeidsmigranten nog steeds slecht’

0
223

Poolse arbeidsmigranten in Nederland hebben nog altijd te maken met lange werkdagen, onbetaald overwerk, seksuele intimidatie en bedreigingen.

Dat constateren onderzoeksstichting SOMO en stichting FairWork op basis van gesprekken met meer dan honderd Poolse arbeiders.

Uitbuiting
Volgens de onderzoekers blijven Poolse werknemers door hun afhankelijkheid van uitzendbureaus extreem kwetsbaar voor uitbuiting. Desondanks blijft de overheid vertrouwen op zelfregulering van de uitzendbranche.

Esther de Haan van SOMO: “Uitzendbureaus moeten veel beter gecontroleerd worden: zelfregulering in de sector faalt en de Poolse arbeiders zijn de dupe. Uitzendbureaus, inleners en overheid zijn aan zet om goed werk te realiseren voor alle Poolse arbeidsmigranten in Nederland.”

Positie verbeteren
SOMO en stichting FairWork roepen uitzendbureaus, inleners en overheid op om stappen te zetten om de positie van alle Poolse arbeidsmigranten in Nederland te verbeteren. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt te werken aan het probleem, maar geeft aan dat uitbuiting in veel gevallen moeilijk te bewijzen is en via strafrecht ingewikkeld te vervolgen is.

Bron: SOMO, 28 juni 2016