Koops, ABU: ‘Ons arbeidsmigratiemodel moet op de schop’

0
150

Het huidige model van arbeidsmigratie loopt tegen zijn grenzen aan. Protectionisme en nationalisme neemt toe. Maar grenzen dicht is geen oplossing. Dit stelt Jurriën Koops, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), in een artikel in het FD.

Aan de ene kant is arbeidsmigratie van grote economische meerwaarde voor Nederland: ruim een half miljard. Aan de andere kant legt het een druk op de onderkant van de arbeidsmarkt. Tegen welke sociale voorwaarden willen we werkgelegenheid in Nederland behouden, ofwel, hoe lang kunnen we robotisering uitstellen?

Zwaar werk
We slagen er niet in om Nederlandse werkzoekenden naar doe-banen te bemiddelen. Dat komt niet doordat Polen onze banen inpikken, maar door onze gebrekkig functionerende arbeidsmarkt en doordat werkzoekenden geen trek hebben in het (zware) werk in de logistiek, industrie of tuinbouw.

Kenniswerkers
De economie van de toekomst is gericht op innovatie, kennis en talent. In de sectoren waar nu arbeidsmigranten werken hebben we straks ‘smart distributiecentra’ of ‘connected productiehallen’. We hebben dus minder handen nodig en meer hersenen, ongeacht waar ze vandaan komen.

Vrij verkeer
Dan is er het vrije verkeer van werknemers en diensten in Europa. De bijbehorende regels zijn niet gemaakt voor de huidige omvangrijke permanente arbeidsmigratie. Juist vanwege het belang van Europa moeten die op de schop.

Het nieuwe kabinet moet zich over het arbeidsmigratiebeleid van de toekomst buigen.

Bron: FD, 18 april 2017