App ter bestrijding van discriminatie onder intercedenten groot ingezet

0
184

De Stichting Opleiding en Ontwikkeling Flexbranche (STOOF) biedt in samenwerking met de Stichting Examens Uitzendbranche (SEU) een speciale app die bijdraagt aan het selecteren zonder vooroordelen, grootschalig aan.

Een proef met het gebruik van de app is succesvol verlopen. 1.000 aanstaande intercedenten die geslaagd zijn als uitzendmedewerker krijgen de app.

De app ‘Diversiteit Loont!’ geeft zicht op de eigen vooroordelen en toetst of intercedenten in discriminerende situaties op juiste wijze handelen volgens de wet. De vragen binnen de app bestaan uit drie categorieĂ«n, kennisvragen, gelijke behandelingscases en inzicht in eigen vooroordelen. De vragen zijn in samenwerking met het College voor de Rechten van de Mens afgestemd.

Uit een proef waarbij 39 intercedenten van uitzendbureaus zich met behulp van de app ‘Diversiteit Loont!’ lieten trainen in selecteren zonder vooroordelen was een groot succes. De meerderheid was positief over het effect van de app. Ze verdiepen zich meer in de kandidaten, doen minder snel aannames en staan neutraler in het gesprek.

De app speelt in op bewustwording en reflectie van de eigen vooroordelen en stereotypen. Ook reikt de app kennis en vaardigheden aan voor de intercedenten om discriminerende werkpraktijken te herkennen en met collega’s of klanten bespreekbaar te maken. Daarnaast biedt de app concrete handvatten en continu vernieuwende oefensituaties om discriminerende praktijken op het werk te voorkomen, te doorbreken en om te buigen.

De app is in samenwerking met de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) en Add-App in 2014 ontwikkeld.

STOOF is het scholingsfonds voor de uitzendbranche. STOOF stimuleert, initieert en financiert opleidingen voor flexibele en vaste medewerkers binnen de uitzendbranche en wordt paritair bestuurd door: ABU, CNV Dienstenbond, FNV, LBV, NBBU en De Unie.

SEU heeft ruime ervaring op het gebied van het examineren van uitzendmedewerkers. De belangrijkste doelstelling van de SEU is het leveren van een bijdrage aan de kwaliteit en het niveau van de uitzendbranche. Dit wordt gedaan door het opstellen en afnemen van examens.

Bron: STOOF, 17 maart 2015