Animo voor stageplaatsen neemt toe, aanbod neemt af

0
52

Het aanbod van stageplekken is in het afgelopen jaar met 3% afgenomen. Het aanbod van plekken voor stagiairs en stagiaires loopt inmiddels achter bij de vraag, waardoor sprake is van flinke schaarste op de stagemarkt.

In het afgelopen jaar is de interesse van mensen voor dit soort functies met 32% toegenomen. Dit blijkt uit een analyse van vacaturesite Indeed.

Praktijkervaring belangrijk
“Dit is een negatieve trend die we al langer constateren. Zonde, want leren in de praktijk is belangrijk voor het afronden van opleiding of studie”, vertelt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed. “Werkgevers kampen in deze tijd met capaciteitsproblemen en zijn genoodzaakt andere prioriteiten te stellen. Daarnaast hebben ze er nu natuurlijk nóg een grote uitdaging bij, nu wordt geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven werken. Dat maakt begeleiding niet gemakkelijker”, aldus Vissers.

20% meer zoekopdrachten
Bijzonder is dat het aantal zoekopdrachten naar stageplekken ten opzichte van het jaar 2019 is toegenomen. In 2019 nam het zoekgedrag nog af, net als het aantal beschikbare plekken voor stagiairs. Vissers: “In 2019 was sprake van een daling van een krappe 2%. In 2020 is het zoekverkeer opeens toegenomen met 20%. Een ontwikkeling die het aanbod van stageplaatsen niet kan bijbenen.”

5% minder stageplekken in 3 jaar
Over de afgelopen drie jaar is het totale aanbod van stageplekken met 5% geslonken. De dalende trend van het afgelopen jaar is daarmee niet alleen toe te schrijven aan het uitbreken van de coronacrisis, al is de pandemie wel degelijk van invloed op de cijfers.

Langer zoeken
In de weken na de uitbraak van het virus was er tijdelijk sprake van minder zoekopdrachten naar banen, met alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door de onzekerheid rond de pandemie. Dat gold met een afname van -12% ook voor stageplekken, maar de dip was minder groot. “Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat stages vaak verplicht zijn vanuit school of studie. Mensen blijven dus langer naar een geschikte stageplek zoeken. In de afgelopen zomer, een periode met wat meer perspectief, is flink meer dan in voorgaande jaren gezocht naar stages.”

Marketing en communicatie gewild
Cijfers tonen aan dat mensen die graag in de marketing- en communicatiebranche stage willen lopen het meest ruime aanbod aan stageplekken krijgen voorgeschoteld. Voor ‘stagiair communicatie’ en ‘stagiair online marketing’ staan de meeste functies open. Als derde op de lijst staat de stagiaire in human resource management (HRM).

Stagiair receptie en verkoop lastig te vinden
Ondanks de krapte op de stagemarkt zijn er nog altijd werkgevers die moeite hebben om de juiste mensen te vinden voor bepaalde stages. Zo is het vinden van een geschikte kandidaat om stage te lopen als receptionist lastig. Ook voor het vinden van stagiairs die ervaring willen opdoen als verkopers of winkelmedewerker moeten bedrijven veel moeite doen. Meer dan 60% van de vacatures die werkgevers aanbieden voor dit soort functies stond de afgelopen drie jaar langer dan twee maanden open.

Bron: Indeed, 25 februari 2021