ANBO wil Asscherbanen voor oudere werklozen

0
263

Slechts 15 procent van de oudere werklozen van 45 tot 65 jaar vindt na drie maanden een baan. ANBO pleit voor Asscherbanen.

ANBO: “Hoog tijd dat het kabinet de Melkertbanen weer van stal haalt. Of noem het Asscherbanen.”

Oudere werklozen aan een baan helpen
Van de 512 duizend werklozen in het derde kwartaal van 2012 waren er volgens het CBS 173 duizend ouder dan 45 jaar. Dat is vandaag bekend gemaakt. Slechts 15 procent van de oudere werklozen van 45 tot 65 jaar vindt na drie maanden een baan. “Hoog tijd voor Asscherbanen om werklozen weer aan een baan te helpen”, luidt de noodkreet van ANBO-directeur Liane den Haan.

Oudere werklozen
Geld om oudere werklozen te helpen bij het vinden van een baan is er niet. Ze moeten zich zelf aan hun lot ontworstelen en flexibel zijn, schrijft Trouw. Volgens ANBO-directeur Liane den Haan vallen oudere werknemers steeds meer tussen de wal en het schip. “Hoog tijd dat het kabinet de Melkertbanen weer van stal haalt. Of noem het Asscherbanen. Het kabinet moet weer met een systeem komen om werklozen succesvol aan het werk te helpen.”

Sociale agenda
Om langdurige werkloosheid te voorkomen moet er volgens ANBO aanvullend beleid komen, zoals Asscherbanen en het UWV niet beroven van alle re-integratie en begeleidingsbudgetten. Om de arbeidsmarktpositie van senioren te verbeteren moeten er plannen komen voor betere begeleiding, meer training, een verbetering van het imago van ouderen bij werkgevers. Daar zou volgens ANBO een deel van het budget voor de sociale agenda voor kunnen worden benut.

Bron: ANBO, 15 november 2012