Ambachtseconomie in 2011 stabiel

0
408

15 januari 2012

De ambachtseconomie draaide in 2011 relatief goed. Waar de economie aan het eind van het jaar in een recessie belandde, handhaafde de ambachtelijke sector zich vorig jaar redelijk.

De werkgelegenheid daalde weliswaar met een half procent, maar de omzet nam drie procent toe. Dat is beter dan de meeste andere sectoren presteerden. Onderzoek van het EIM, in opdracht van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) toont dit aan.

Volgens Hans Nelson van het HBA sluiten deze ontwikkelingen aan bij die in Duitsland. ”De ambachtseconomie is ook in tijden van recessie een relatief stabiele factor”. Eind 2011 omvatte de ambachtseconomie ruim een kwart miljoen bedrijven (33% van de marktsector) waarin bijna een miljoen werkzaam zijn (13% van de marktsector), met een omzet van rond de € 110 miljard (8% van de marktsector) en een bruto toegevoegde waarden van € 35 miljard (9% van de marktsector). Aldus het EIM, dat zich baseert op cijfers van het CPB en het CBS. De verwachtingen voor 2012 zijn minder positief. De werkgelegenheid in de ambachtseconomie daalt met ruim één procent en de omzet met bijna twee procent. Met name voor de bouw (woning- en utiliteitsbouw) en bouwgerelateerde branches die al een moeilijke tijd achter de rug hebben, blijft het zwaar weer.

Hans Nelson: “Ambachtelijke producten en diensten blijven noodzakelijk. Natuurlijk vallen in bepaalde segmenten zoals de bouw wel harde klappen, maar daar staat tegenover dat andere ambachtelijke branches relatief weinig last van de krimpende economie hebben. Later dit voorjaar verwachten we nieuwe prognosecijfers voor de behoefte aan vakmensen op de lange termijn. Want wat dat betreft is het door vergrijzing en ontgroening alle hens aan dek voor de ambachtseconomie en moeten we door de crisis heen kijken.
We zullen jongeren en werkzoekenden moeten blijven interesseren en opleiden voor een ambachtelijk beroep willen we op middellange termijn niet in de problemen komen”.

Bron: Hoofdbedrijfschap Ambachten, Persbericht, 11 januari 2012