"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Alphium biedt integriteitsinterview in het Pools

Alphium BV maakt een update van haar pre-employment screening software bekend.

Van het Digitaal Interactief Interview Systeem (DIIS), waarmee werkgevers de integriteit van potentiële werknemers kunnen testen, is vanaf 11 april 2018 ook een Poolse versie beschikbaar.

Organisaties kunnen met DIIS nu eenvoudig zelf een pre-employment screening in het Pools laten uitvoeren. Handig, want uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal Poolse werknemers in Nederland elk jaar stijgt.

Alphium BV is ontwikkelaar en leverancier van software om de integriteit van (toekomstige) werknemers te testen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het integriteitsinterview, dat inmiddels meer dan 100.000 keer is afgenomen in het Nederlands en Engels. Per 11 april 2018 komt daar een taal bij: Pools.

Daarmee is Alphium het eerste Nederlandse bedrijf dat online integriteitsinterviews in het Pools aanbiedt. Dat is hard nodig, want sinds Polen in 2007 toetrad tot het Schengen-akkoord is het aantal Poolse werknemers hard gestegen. Inmiddels staan er volgens het CBS meer dan 150.000 Polen in Nederland ingeschreven. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger, want
inwoners van de EU hoeven zich niet in te schrijven als ze korter dan vier maanden in Nederland verblijven.

Het DIIS (Digitaal Interactief Interview Systeem) -integriteitsinterview helpt werkgevers om aan informatie te komen die bij een traditionele sollicitatie niet opgemerkt wordt. Bij tien procent van de onderzochte sollicitanten rapporteert het online screeningsinstrument een verhoogd integriteitsrisico. Ter vergelijking: bij een verklaring omtrent gedrag is dat minder dan één
procent.

Interessante bevindingen uit het DIIS-integriteitsinterview zijn onder andere:
· Tien procent van de onderzochte sollicitanten rapporteerde als verdachte te zijn ondervraagd door de politie, niet zichtbaar bij gebruik VOG;
· Zeven procent van de onderzochte sollicitanten rapporteerde schuldig te zijn bevonden aan een misdrijf;
· Een op de vijf onderzochte sollicitanten gaf aan een verslaving te hebben;
· Dertien procent van de onderzochte sollicitanten rapporteerde drugs te gebruiken.

Daarnaast toetst het DIIS-integriteitsinterview de betrouwbaarheid en loyaliteit van de toekomstige medewerker.
Bert van de Burgt, marketing & Sales Alphium BV: “Het is begrijpelijk dat organisaties steeds vaker pre-employment screening inzetten. Per jaar wordt er voor drie miljard euro fraude gepleegd door eigen personeel. Bij fraude is er niet alleen financiële schade, maar belangrijker: ook imagoschade. Het aantal organisaties dat daarom snel en efficiënt sollicitanten via het internet op integriteit meet neemt nog steeds toe. Bedrijven zullen blij zijn met deze nieuwe Poolse versie die voor sollicitanten in het Pools leesbaar is en voor de beoordelaar in het Pools, Engels of Nederlands. Met de komst van deze nieuwe versie kan de HRM-en security afdeling meer waarde toevoegen aan het wervings-en selectieproces en fraude en nare incidenten voorkomen. Er bleef vraag naar een Poolse versie komen. Logisch: in veel branches zijn er Polen aan het werk. De Nederlandse taal is men vaak niet voldoende machtig. Het is nu geen obstakel meer een organisatie te beschermen tegen nieuwe medewerkers die een risico vormen voor de continuïteit.”

Alphium is sinds 2002 actief in het online interviewen van in-en doorstromend personeel.

Bron: Alphium, persbericht 4 april 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.