Administratieve last zzp’ers en opdrachtgever stijgt fors

0
359

Administratieve last zzp’ers en opdrachtgever stijgt fors

Het kabinet wil iedere opdracht van een freelancer toetsen via internet.

Zzp’ers en opdrachtgevers moeten samen per 2014 hun samenwerking via internet bij de Belastingdienst toetsen. Dat blijkt uit een brief van demissionair staatssecretaris Weekers (VVD) aan de Tweede Kamer. Nu moet alleen de zzp’er jaarlijks een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aanvragen om als ondernemer te worden gezien. Dit is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen en om naheffingen uit te sluiten.

Zzp-platform Myler: liever online register
Toon van Bodegom, directeur van zzp-platform Myler, vreest voor een enorme administratieve rompslomp voor zzp’ers en opdrachtgevers. Van Bodegom is niet tegen de nieuwe plannen, maar wijst erop dat het voor opdrachtgevers moeilijker wordt om zzp’ers in te huren. Hij pleit voor een online register waar opdrachtgevers de Verklaring Arbeidsrelatie kunnen controleren. Hierdoor hoeft de zzp’er in principe maar één keer een VAR aan te vragen. Ook kan de VAR worden aangepast als de situatie van de zelfstandige verandert. Dit voorkomt omslachtige procedures.

Nu risico bij opdrachtgever
Het kabinet wil met de plannen schijnzelfstandigheid en uitholling van het stelsel van sociale zekerheid tegen gaan. Volgens de huidige regelgeving is de zzp’er verantwoordelijk voor het aanvragen van een Verklaring Arbeidsrelatie, terwijl het risico van een onjuiste aanvraag bij de opdrachtgever ligt. Die riskeert fiscale naheffingen als blijkt dat de zelfstandige toch geen ondernemer is. Ongeveer tien- tot twintigduizend zzp’ers hebben ieder jaar een probleem met de fiscus.

Bron: Myler, 19 september 2012