Adecco ontvangt loonsteun en keert in het buitenland winst uit

0
435

Het Zwitserse moederbedrijf van uitzendbureau Adecco keert honderden miljoenen dividend uit aan aandeelhouders. Dit terwijl Adecco Nederland behoort tot de 25 grootste ontvangers van loonsteun via de zogeheten NOW-regeling.

Dit blijkt uit een inventarisatie van de NOS. Hetzelfde geldt voor DAF Trucks en IT-bedrijf Atos, die ook tot de 25 grootste ontvangers behoren.

Nederlands bedrijf Loonsteun Moederbedrijf Land Winstuitkering
Adecco 55 miljoen Adecco Invest SA Zwitserland 365 miljoen
DAF Trucks 49 miljoen Paccar Inc VS 576 miljoen
Atos 22 miljoen Atos SE Frankrijk 97 miljoen

Bovendien worden er bonussen betaald. Bij een aantal andere buitenlandse moederbedrijven zoals Air France-KLM en Tata Steel is het nog onduidelijk of ze winst en/of bonussen gaan uitkeren.

Nederland
Nederlandse bedrijven die vanaf juni loonsteun kregen mogen geen dividend uitkeren. Het Nederlandse Randstad kan daarom wel dividend uitkeren, omdat het alleen loonsteun kreeg over maart, april en mei.

Buitenland
De NOS kwam er eerder al achter dat het ministerie buitenlandse moederbedrijven dit willen verbieden, maar daar vanwege het argument van werkgelegenheid op terugkwam. Formeel is de buitenlandse dividenduitkering dus legaal.

Adecco wilde niet reageren. DAF liet weten dat de loonsteun in Nederland wordt gebruikt voor behoud van werkgelegenheid. Atos voert aan dat er in 2020 geen dividend is uitgekeerd en dat het salaris van het topmanagement een kwartaal met 30% is verlaagd.

Bron: NOS, 19 maart 2021