Adecco, Manpower en Randstad grootste recruitmentbureaus ter wereld

0
6223

Adecco mag zich al enkele jaren de grootste recruitmentorganisatie ter wereld noemen, Manpower neemt dit jaar de nummer twee positie over van Randstad.

Dat blijkt uit onderzoek van Vacatures.nl, dat de jaarcijfers van de grootste spelers wereldwijd vergeleek. De top 20 kent enkele positiewisselingen, maar wordt gevormd door dezelfde twintig bureaus als vorig jaar.

Top 20
De top 3 van grootste recruitmentbureaus wereldwijd naar omzet (Adecco, Manpower, Randstad) zit stevig in het zadel. Gezamenlijk noteren ze een omzet die gelijk is aan het totaal van de overige 17 bureaus in de top 20. Allegis Group en Hays completeren de top 5. Grootste stijger in de top 20 is het Japanse Temp Holdings, dat klimt van positie 20 naar 13.

Grootste-arbeidsbemiddelingsbureaus-ter-wereld-omzet-2014

Groei per bedrijf
Randstad levert weliswaar een positie in, maar ziet zijn omzet stijgen (4,1%). Dat Manpower de Nederlandse uitzender inhaalt, komt vooral door de gunstige dollarkoers.

Grootste-arbeidsbureaus-ter-wereld---procentuele-groei

Verdeling per land
Net als afgelopen jaar zijn de Verenigde Staten hofleverancier, met tien bedrijven in de top 20 en 46% van de omzet. Nederland en Zwitserland doen het als relatief kleine landen zeer goed: vooral dankzij Randstad (Nederland) en Adecco (Zwitserland) hebben ze ieder een aandeel van 18%.

Percentage-omzet-per-land---aantal-bureaus-per-land-in-top-20Groei top 5 en top 20
De afgelopen jaren kent de top 20 een sterkere groei dan de top 5. Hierdoor verschuiven langzaam maar zeker de verhoudingen: in 2012 werd 67% van de omzet door de top 5 gegenereerd, in 2014 is dit nog 65%. De aantrekkende markt in de recruitmentbranche is duidelijk zichtbaar: de totale omzet van de top 20 steeg in 2014 met 6%, waar deze een jaar eerder nog vrijwel gelijk bleef.

Grootste-bureaus-omzet-in-miljoenen-euro's

Uit cijfers van het CIETT blijkt dat de recruitmentbranche in 2013 goed was voor een omzet van 415 miljard euro. Op basis van de voorspellingen van 6% groei zou dit voor 2014 een totale omzet van 440 miljard euro betekenen. Dit houdt in dat zo’n 16% van de omzet in de markt gegenereerd wordt door de top 5 grootste bedrijven.

Bron: Vacatures.nl, 17 augustus 2015