Lancering Global Talent Index: Zwitserland en Singapore aan top

0
163

Zwitserland, Singapore en Denemarken zijn de leiders in de wereldwijde strijd om talent. Nederland scoort de zesde plaats.

Dit blijkt uit de eerste editie van de Global Talent Competitiveness Index (GTCI) die is gepubliceerd door INSEAD. De index is gebaseerd op research in partnership met het Human Capital Leadership Institute of Singapore (HCLI) en Adecco.

 • In de nieuwe Global Talent Competitiveness Index worden meer dan 100 toonaangevende economieën geclassificeerd wat betreft hun vaardigheden op het gebied van het aantrekken en vasthouden van talent
 • Europese landen staan bovenaan in de Index, met acht posities in de top 10 en 14 in de top 20
 • Singapore, Estland en Maleisië zijn nieuwkomers onder de ‘talentkampioenen’ met nieuwe modellen waarmee anderen kunnen wedijveren
 • Investering in onderwijs en ‘Global Knowledge Skills’ is van strategisch belang in de strijd om talent
 • Jeugdwerkloosheid, migratie en technologie blijven een uitdaging voor veel economieën wereldwijd

Talent blijft een zeer concurrerende bron in de hedendaagse wereldwijde economie.

De GTCI meet het concurrerende vermogen van een land, gebaseerd op de kwaliteit van het talent dat dit land kan voortbrengen, aantrekken en vasthouden. De Index helpt landen hun vorderingen in de loop der tijd te controleren en ze kunnen hun prestaties vergelijken met die van buurlanden en andere economieën. Zo kunnen regeringen en besluitnemers cruciale beslissingen nemen die nodig zijn om beter te concurreren op het gebied van talent.

103 landen werden geanalyseerd; samen vertegenwoordigen die 86,3% van de wereldbevolking en 96,7% van het BNP van de wereld (in USD, actuele koers).

GTCI top 10

 1. Zwitserland
 2. Singapore
 3. Denemarken
 4. Zweden
 5. Luxemburg
 6. Nederland
 7. Engeland
 8. Finland
 9. VS
 10. IJsland

Op de hoogste plaatsen in de GTCI staan vooral Europese landen. In de top 10 staan slechts twee niet-Europese landen, namelijk Singapore (2) en de Verenigde Staten (9).

De landen op de topposities hebben veel gemeen, zoals een lange geschiedenis van kwaliteitsonderwijs (Engeland, Zwitserland), een immigratieverleden (VS, Australië) en een duidelijke strategie om te groeien en de beste en de slimsten aan te trekken (Singapore).

Zwitserland, op de eerste plaats geëindigd, blinkt uit in bijna alle variabelen maar eindigde op een 18e plaats voor het aantrekken van talent. Binnen Europa lijken de noordelijke regionen de grootste ‘talentconcurrenten’ te zijn. Maar Denemarken versloeg zijn noorderburen door uit te blinken in aspecten als openheid tussen regeringsfunctionarissen en effectiviteit van de regering. Bovendien is de flexibiliteit van de arbeidsmarkt groter in Denemarken en is er meer sociale bescherming dan bij de buren in Noord-Europa zodat het land een derde plaats bereikte in de ranglijst.

De resultaten bieden een tijdig inzicht op de plaatsen waar veel talent geconcentreerd is en op de oorzaak van de concurrentie om talent, zowel voor werkgevers als voor beleidsmakers. Om het juiste talentbeleid te voeren, is het voor regeringen van groot belang om mondiale ondernemingen aan te trekken die kunnen bijdragen aan het creëren van werkgelegenheid, het trainen van plaatselijke werknemers en het stimuleren van verdere ontwikkeling.

Bron: Adecco_persbericht en GTCIndex, 27 november 2013

Volg Twitter voor updates: #GTCIndex