ABU zeker van herstel arbeidsmarkt

0
1299


ABU22 juni 2010

Aart van der Gaag, directeur van de ABU in een interview met de Telegraaf: “de arbeidsmarkt trekt voor het eerst in drie jaar weer serieus aan”.

“De werkgelegenheid voor uitzendkrachten is in april en mei gegroeid met 9%. Die lijn zet zich de komende maanden zeker door. In september zitten alle sectoren weer in de plus.”

ABU uitzendomzet en uitzendurenABU week 17-20 omzetgroei 8%; klik voor grotere afbeelding


Volgens Van der Gaag in de Telegaaf is de groei echt spectaculair te noemen. Zeker in de industriesector, vanouds de klassieke indicator voor beginnende economische voorspoed. „De percentages in de industrie zijn van 5% aan het begin van het jaar, via 13% in maart, naar nu 26% gegaan. Dat gaat hard.”

De technische sector volgt met 6% groei, de medische sector met 2%. „De zakelijke dienstverlening loopt traditiegetrouw wat achter, daar is nog een daling van de werkgelegenheid voor flexkrachten te zien, maar de bocht naar beneden is in vergelijk met vorige perioden flink afgezwakt. Tot voor kort zaten we nog op de –20%, nu is dat -12%. Als die trend zich doorzet, zoals ik verwacht, zitten we in september ook daar weer in de plus.”

Dat er nog altijd 50.000 tot 60.000 minder uitzendkrachten aan de slag zijn, dan vorig jaar, baart Van der Gaag geen zorgen. „De uitzendbranche heeft een forse tik gekregen, het volume is de afgelopen jaren met 40% afgenomen. Maar het herstel gaat nu ook met grote stappen. Die trend is bovendien ook in de omringende landen, zoals Duitsland, België, Frankrijk en Spanje, zichtbaar. Daarnaast zijn ook de demografische gegevens in ons voordeel. Door de vergrijzing zal het niet lang meer duren of de arbeidsmarkt is weer even krap als voor de crisis. In sommige sectoren, zoals de techniek, zie je de tekorten al. Hoog geschoold technisch personeel is dun gezaaid.”

Gerelateerd nieuws
> ABU week 17-20: omzetgroei 8%
>
ABU week 13-16: omzetdaling 3%
> ABU week 9-12: omzetdaling 7%
> ABU week 5-8: omzetdaling 12%
> ABU week 1-4: omzetdaling 8%
> ABU week 49 – 53: omzetdaling 23%

Bron: DFT, 22 juni 2010