"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ABU: ‘Discussie vast versus flex is ongezond’

Over de hoofden van de kleine drie miljoen flexwerkers en zpp’ers lijkt zich een strijd te voltrekken over hoe er moet worden omgegaan met vaste versus flexibele banen, schrijft het NRC.

Vakbonden en SP, PvdA, CDA en nu ook D66 roepen om meer vaste banen, om de tweedeling op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

Werkgevers zien de oplossing juist in betere regulering en bescherming van de positie van flexwerkers.

“Je kunt ‘vast’ ook zo flexibel maken dat het geen vast meer is”, zegt Agnes Akkerman, hoogleraar arbeidsmarktinstituties en arbeidsrelaties in Nijmegen. “Een arbeidsmarkt zonder flexwerk bestaat niet.”

Streven naar hoogwaardiger flex
Ruud Muffels, hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid in Tilburg, zegt: “Nederland heeft nu veel laagwaardige flex. Ongeveer tweederde van de flexbanen is voor laagopgeleiden en wordt slecht betaald. Volgens economische wetten zou je onzeker werk juist beter moeten belonen. Hoogwaardige flex bereik je als alle banen iets flexibeler worden, maar wel met behoud van goede werknemersrechten.”

ABU pleit voor basisstelsel in plaats ‘vast versus flex’
“De discussie ‘vast versus flex’ is ongezond”, vindt Jurriën Koops, directeur van uitzendbrancheorganisatie ABU. “De discussie zou moeten gaan over: hoe houden we zo veel mogelijk mensen aan het werk en hoe zorgen we ervoor dat we het voor alle werkenden arbeidsrechtelijk goed regelen?”

De ABU pleitte onlangs voor een basisstelsel voor alle werkenden, zowel vaste werknemers als flexwerkers en zzp’ers. Iedereen heeft daarin basisrechten op scholing, arbeidsongeschiktheid en pensioen, los van de contractvorm.

Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt bij Randstad Nederland, zegt: “Arbeidsvoorwaarden die ‘met je meereizen’ kunnen leiden tot een veilige en flexibele arbeidsmarkt voor iedere werkende, niet alleen voor mensen met een vast contract.”

Bron: NRC, 23 augustus 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.