ABU, Aart van der Gaag: veel bereikt, maar ook tegenwerking

0
376

Vertrekkend directeur Aart van der Gaag van uitzendorganisatie ABU vindt dat sector nog te veel wordt tegengewerkt.

“Minister Asscher moet cao-controle aan de markt overlaten. Binnenkort uitbreiding SNA keurmerk met cao-kenmerken.”

Imago uitzenders verbeterd, publiek-private samenwerking
Het imago van de uitzendbranche is sterk verbeterd de afgelopen jaren, zegt Aart van der Gaag. Hij stopte afgelopen vrijdag na veertien jaar als directeur van de ABU, de branchevereniging van uitzendbureaus, omdat hij 65 werd. “Nu we in crisistijd veel werklozen aan een baan helpen, worden we gewaardeerd.”

Uitbreiding keurmerk SNA met cao-kenmerken
Over de bestrijding van malafide uitzenders zegt Van der Gaag: “Binnenkort worden ook cao-kenmerken onderdeel van het SNA keurmerk voor uitzendbureaus. Samen met FNV hebben we er anderhalf jaar over gedaan om negen kenmerken die gemakkelijk controleerbaar zijn, daarin onder te brengen. Daarom vinden we uitbreiding van de ketenaansprakelijkheid (om betaling van het juiste cao-loon voor uitzendkrachten te kunnen garanderen, redactie FN) overbodig. Bovendien is het in de praktijk onuitvoerbaar dat een opdrachtgever verantwoordelijk wordt voor het betalen van de juiste inlenersbeloning aan alle werknemers van onderaannemers die bij een opdracht zijn betrokken.”

De ABU moet veranderen
In het interview zegt Van der Gaag dat de ‘uitzendstraat’ enorm verandert doordat er veel meer online gebeurt en veel meer soorten flexibele diensten worden geleverd, zoals payroll en hr-diensten.
Met het oog op toename van bemiddeling tussen zzp’ers en opdrachtgevers, zegt Van der Gaag: “De ABU moet veranderen. We moeten een brede flexorganisatie worden.”

Flexkrachten zelfde sociale zekerheid en hypotheken als vaste krachten
Hij pleit ervoor dat alle flexibele krachten toegang moeten krijgen tot dezelfde sociale zekerheid en hypotheken als mensen met een vast contract.
Dat nu ook Maarten Camps, secretaris-generaal van Economische Zaken, pleit voor een voorzieningenstelsel voor alle werkenden, ziet hij als een positieve ontwikkeling.

Bron: FD, 14 januari 2014