"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Aart van der Gaag: ‘Werkgevers vluchten in flex’

Aart van der Gaag, scheidend voorzitter van de ABU, uit kritiek op het ongelijke flex-speelveld. Zzp’ers zijn concurrenten van uitzendkrachten geworden, zegt hij.

Uitzendwerk is te duur door cao’s en verplichte sociale premies, terwijl zzp’ers onverzekerd kunnen werken voor € 10 per uur dankzij fiscale voordelen. “Aan de onderkant heb je een groep die geen premie kan betalen, en aan de bovenkant de smaakmakers die geen aftrek nodig hebben,” zegt hij in gesprek met het FD.

“Het percentage flexbanen is pas de laatste jaren opgelopen tot boven de 25%, maar de penetratie van uitzendwerk bleef stabiel op 3%. De echte wildgroei komt van deeltijdbanen en zzp-groei.”

Vaste contract bijna onmogelijk
“Het vaste contract is haast onmogelijk gemaakt. Risico’s voor werkgevers zoals loondoorbetaling bij ziekte zijn dusdanig groot, dat ze vluchten in flex. Bovendien is uitzenden duurder geworden door hogere sociale premies.”

Aart van der Gaag, ABU, interview FD, 16 juni 2016

Bron: FD, 16 juni 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.