Aantal HR vacatures bijna op niveau 2010

0
736

logo Yacht31 maart 2011

De eerste perioden van 2011 laat de HR-markt wederom een stijging van het aantal vacatures zien. De trendbreuk was in het vierde kwartaal van 2010 al zichtbaar. Het gaat hierbij in het bijzonder om functies voor de hoger opgeleide HR-professional. De stijging is het sterkst in de zakelijke dienstverlening en de industrie, de sectoren die de economische groei dragen.

Dit blijkt uit de analyse “Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor HRM professionals 1e kwartaal 2011” van Jan Wilkens, competence director HRM bij Yacht. Veel HR-professionals herkennen zich inhoudelijk echter onvoldoende in de gevraagde functies. Zij kunnen hun instrumentele HR-expertise er vaak niet in kwijt. Dit leidt bij werkgevers vaak tot een mis-match met sollicitanten en bij veel HR-professionals tot een afwachtende houding op beter passende traditionele vacatures, maar komen die wel? Volgens Jan Wilkens zou dit wel eens tegen kunnen vallen en heeft de HR-markt hier met een functie-inhoudelijke trendbreuk te maken.

Veel kleinere arbeidsmarkt

Wilkens: “Het is goed om te zien dat het aantal vacatures al weer bijna op het niveau van 2010 zit. Vergeleken met het laagste punt vorig jaar zijn er nu 30% meer vacatures. Dit is op zich natuurlijk een positieve ontwikkeling, maar kan zand in de ogen van bedrijven en kandidaten gooien. Bedrijven verwachten wellicht dat de groeiende vraag het vertrouwen in de arbeidsmarkt herstelt en dat hierdoor de mobiliteit onder de HR-professional toeneemt. Organisaties zoeken definitief naar de HR-business-partner en vissen daardoor in een veel kleinere arbeidsmarkt dan ze denken. Moderne bedrijven kunnen niet zonder HR-advies op dat niveau, want “de lijn” moet gecoacht worden en men merkt dat een goed resource beleid een steeds grotere bedrijfseconomische bijdrage levert.”

Kansen voor HR-professionals
Voor de individuele HR-professional is dit, volgens Wilkens, hét moment om de business-partner te worden. “Het is de uitgelezen mogelijkheid om de erkenning te krijgen die het HR-vak verdient. Wat moet er dan gebeuren? Ten eerste: “Erken dat het vak definitief is veranderd”. Ten tweede: “pas je aan”. Dat laatste is minder ingewikkeld dan het lijkt. Zie het lijnmanagement als klant, achterhaal zijn doelen en vertaal deze doelen naar resource behoeften. Maak de HR-activiteiten accountable niet in termen van kosten, maar in termen van toegevoegde waarde. En tot slot: denk “van buiten naar binnen”; kijk naar de kwantitatieve en kwalitatieve ontwikkelingen van de arbeidsmarkt en ontwikkel hier het HR-beleid op. Met andere woorden: erken de ontwikkelingen op het gebied van het nieuwe werken, ZZP-trend en de toenemende krapte”, aldus Wilkens.

Focus op juiste kerncompetenties

Ook van werkgeverszijde zijn er kansen om vacatures sneller in te vullen. Een verschuiving van een focus op HR-vaardigheden naar een focus op de juiste kerncompetenties tijdens de selectie leidt tot een betere match.

Bron: Yacht, 31 maart 2011