Aantal freelancers stijgt met bijna 50 procent in 2016

0
171

Het aantal freelancers is het tweede kwartaal van 2016 met 46 procent gestegen en het aantal flexwerkers met tien procent.

Dit blijkt uit onderzoek van HR-bureau Tentoo onder zo’n 10.000 freelancers en flexwerkers.

tentoo graph1

Meer payrolling door Wet DBA
Volgens Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo, komt de stijging met name door de invoering van de Wet DBA. “Bedrijven die zzp’ers inhuren, lopen nu het risico op naheffingen en boetes als ze niet conform de regels handelen. Over die regels bestaan nog veel onduidelijkheden. Door freelancers die via payrolling werken in te huren, dekken zij de financiële risico’s af.”

Meer jongere freelancers
De stijging van het aantal freelancers en flexwerkers is grotendeels te danken aan het aantal jongeren onder de 25 dat het afgelopen kwartaal besloot te freelancen. Dit aantal groeide met maar liefst 44 procent. De gemiddelde omzet per zelfstandige daalde mede daardoor met twee procent.

Meer vraag naar freelancers
Steeds meer opdrachtgevers kiezen voor flexibel arbeid, blijkt uit de cijfers. Het aantal opdrachtgevers dat voor flex kiest steeg met elf procent. Daarbij zetten bedrijven ook gemiddeld meer freelancers en flexwerkers in. Dit aantal steeg afgelopen kwartaal licht met vier procent.

Bron: Tentoo, 13 juli 2016