Aantal freelancende jongeren in Flevoland meer dan verdubbeld

0
33

Het aantal jongeren (tot 25 jaar) in Flevoland dat freelancet is meer dan verdubbeld in het afgelopen kwartaal, vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2015.

Flevoland is met die verdubbeling in aantal freelancende jongeren koploper. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor van HR-bureau Tentoo onder zo’n 10.000 freelancers en flexwerkers, waarbij nu ook de regionale verschillen onder de loep zijn genomen.

“In Flevoland wonen veel jongeren”, vertelt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. “Deze jongeren kiezen steeds vaker voor creatieve of technische vakken, sectoren waarin in groeiende mate wordt gevraagd naar flexibele krachten, zoals freelancers.”

Meer inkomsten
Financieel zijn de Flevolandse jongeren er ook op vooruit gegaan: hun gemiddelde omzet is met 28 procent gestegen. En dat terwijl de gemiddelde omzet voor freelancers in deze provincie voor alle leeftijdsgroepen maar met één procent is gestegen. Den Ronden: “Hieruit blijkt dat opdrachtgevers in Flevoland in groeiende mate op zoek zijn naar talentvolle jongeren. Onze werkgeversmarkt is echt omgeslagen naar een werknemersmarkt, waarin de vraag naar jong talent alsmaar groeit.”

Vergelijking andere provincies
Ook in Utrecht zijn de jongeren onder de 25 meer gaan freelancen. De groei daar ligt op 81 procent. De provincie met de kleinste groei is Noord-Brabant, waar er slechts 1 procent meer jongeren zijn gaan freelancen. Dit betekent echter niet dat de jonge zuiderburen er financieel op achteruit zijn gegaan. In tegendeel, de Brabantse jongere zag afgelopen jaar zijn omzet stijgen met gemiddeld 66 procent. Landelijk steeg het aantal freelancende jongeren met 46 procent.

Bron: Tentoo, 25 oktober 2016, zie ook FD, 22 oktober 2016