Aandelen uitzenders flink gedaald

0
137

25 juli 2008

Sombere voorspellingen over de economie van bestuursvoorzitter Ron Icke van uitzendconcern USG People doen aandelen van USG en branchegenoten flink dalen.

Bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers van USG, waarschuwde Icke dat de economie nog twee jaar nodig heeft om te herstellen.

Daling aandelen
Op de beurs in Amsterdam kelderden de aandelen van USG People met ruim 13% als gevolg van die sombere voorspelling. Ook branchegenoten Randstad en Brunel hadden er onder te lijden; zij verloren ruim 5%. De Britse concurrent Michael Page ging 4,3% omlaag en het Zwitserse Adecco 3,3%.

Overdreven reactie
Icke vindt de reactie van de markt wat overdreven; hij constateert dat hij niets nieuws heeft gezegd. Dat de winst lager uitviel, was vooral een gevolg van overnames. Bovendien was de omzet van USG over de laatste drie maanden wel gestegen.

Slechter wordende economie
Cijfers van het ABU tonen aan dat de afgelopen maanden zowel het aantal uitzenduren als de omzet in de uitzendbranche zijn gedaald. Een daling van het aantal uitzenduren kan duiden op een slechter wordende Nederlandse economie. Bedrijven die kosten willen sparen snijden in personeelskosten, en kijken daarbij als eerste naar tijdelijke (uitzend)krachten. Bijna de helft van de omzet van USG draait in Nederland.

Onvervulde vacatures
Ondanks de genoemde daling, blijft een aantal vacatures in de uitzendbranche onvervuld. Volgens hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam Evert Verhulp komt dit door een “mismatch”. De vraag naar personeel in bepaalde sectoren stijgt, waardoor het aanbod niet toereikend is. Het gaat hierbij om personeel in de administratieve sector, maar ook om metselaars, loodgieters en fabrieksarbeiders; de reden waarom Polen naar Nederland komen, aldus een woordvoerder van uitzendorganisatie ABU.

Compensatie daling vacatureaanbod
Uitzenders compenseren het verlies in het vacatureaanbod met hogere prijzen. De vraag is tot hoe ver die compensatie nog kan gaan, voor twee jaar verstreken is; de tijd die volgens Ron Icke nodig is voor het herstel van de economie.

Flexmarkt – nieuws
> meer nieuws

Bron: nu.nl, 25 juli 2008


FlexService – home