1 op de 3 werkgevers verwacht een herfst vol verzuim

0
175

Nederlandse werkgevers houden hun hart vast voor de aankomende maanden. Een derde van hen verwacht een (sterke) toename van verzuim door stress en mentale klachten.

Dat blijkt uit onderzoek* onder 250 werkgevers in opdracht van dienstverlener Veerkracht/ HCS Services B.V.. De helft van de werkgevers maakt zich zorgen om het mentale welzijn en de veerkracht van werknemers. Dit is mede veroorzaakt door de coronapandemie en de bijbehorende veranderingen in de manier van werken. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de zorgen: bij organisaties met meer dan 250 werknemers verwacht zelfs 40% een toename van verzuim.

70% wil veerkracht vergroten
De andere manier van werken in de afgelopen periode heeft organisaties goed op de proef gesteld. 70% van de werkgevers is van mening dat de veerkracht binnen de organisatie verbeterd kan worden. Bij bedrijven met meer dan 250 werknemers is dit zelfs 82%. Daarbij zetten werkgevers werknemers graag zelf aan het roer. 56% wenst een tool waarmee werknemers zelf aan de slag kunnen gaan met hun mentale gezondheid. Bij werkgevers met meer dan 250 werknemers is deze behoefte nog groter (68%).

Helft werkgevers wil meer ondersteuning bieden
De verantwoordelijkheid voor het mentale welzijn op de werkvloer ligt volgens 71% van de ondervraagden bij zowel de werknemer als de werkgever. En ondanks dat 7 op de 10 werkgevers al preventieve oplossingen inzet, vindt de helft dat ze nog meer kunnen doen. Aandacht voor een gezonde werk-privé balans (59%), de mogelijkheid tot flexibele werktijden (52%) en de mogelijkheid om op afstand te werken (50%) bieden werkgevers het meeste aan om de mentale gezondheid van werknemers te verbeteren.

Slecht een kleine 6% van de werkgevers zegt niks aan te bieden en dat ook niet van plan te zijn.

* Onderzoek in opdracht van Veerkracht/ HCS Services B.V. representatief uitgevoerd door Panelwizard in augustus 2021. Het onderzoek is uitgevoerd onder 250 Nederlandse werkgevers en eindverantwoordelijken HRM en algemeen management met 11 – 1000+ werknemers.

Bron: HCS Services, 14 september 2021

Lees ook
Hoe herken je veerkracht in een sollicitant?
Belangrijke HR thema’s op de agenda van 2021
Onderbezetting op werkvloer leidt tot stress