"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

1 op 4 young professionals ongelukkig met baan

1 op 4 young professionals ongelukkig met baan: management en collega’s belangrijkste factoren

Een kwart van de young professionals is ongelukkig met hun baan. De pandemie is hier een van de oorzaken van, maar de ongelukkige professionals wijzen ook management, doorgroeimogelijkheden en bedrijfscultuur aan als bepalende oorzaken voor ontevredenheid.
Magnet.me
Daar staat tegenover dat driekwart van de ondervraagden juist wel gelukkig is, ruim de een derde van hen beoordeelt hun baan zelfs met een acht.

Opvallend is dat de oorzaken die bijdragen aan zowel werkgeluk als ontevredenheid niet overeenkomen met de prioriteiten van werkzoekenden. Dit blijkt uit onderzoek dat werd gedaan door vacatureplatform Magnet.me.

Laurens van Nues
Laurens van Nues

“De uitkomsten van het rapport raakten ons,” zegt Laurens van Nues, mede-oprichter van Magnet.me. “Dat 1 op de 4 young professionals niet happy is in zijn of haar baan, heeft meerdere oorzaken, die zowel de werkgevers als de sollicitanten aan het denken kunnen zetten.

Ontevreden medewerkers zijn minder productief, worden ziek of vertrekken snel. In deze krappe arbeidsmarkt is dat voor werkgevers duur; het kost veel tijd en inspanning om vervanging te vinden. Investeren in de ontwikkeling van leidinggevenden en coaching van jonge medewerkers, loont de moeite, dat verdien je als werkgever snel terug.”

Omgekeerd is het voor starters en young professionals belangrijk om zich goed voor te bereiden op een sollicitatie. Kijk niet alleen naar het salaris en de naam van het bedrijf. Bedenk hoe je je werkdagen door wilt brengen, tussen welke mensen? Wie wordt je manager? Wie worden je collega’s? Heb je daar een klik mee? In die zin lijkt solliciteren op daten.”

Wat zijn de uitkomsten van het rapport?

1 op 4 young professionals ontevreden met baan
Eind 2021 geeft 24% van de young professionals aan ongelukkig te zijn met hun baan. Daar staat tegenover dat 76% wel degelijk tevreden is. Ruim een derde, 36%, van de totale groep beoordeeld hun baan zelfs met een acht of hoger. Twee jaar geleden, toen eenzelfde onderzoek werd gedaan, gaf 19% van de young professionals aan ongelukkig te zijn. In de tussentijd heeft de komst van de pandemie op verschillende niveaus grote veranderingen teweeggebracht. Van de ongelukkige young professionals in 2021 geeft dan ook 44% aan dat COVID-19 hier een negatieve rol in heeft gespeeld.

Oorzaken ontevredenheid
Medeoprichter en CEO Laurens van Nues: “Ondanks het nieuws van de laatste tijd over depressiviteitsklachten onder jongeren, schrokken we toch enorm toen uit ons onderzoek bleek dat een kwart van de young professionals ongelukkig is met hun baan. Je besteedt veel tijd aan je werk, dus dat is ontzettend ingrijpend. Grote veranderingen op de arbeidsmarkt, gebrek aan fysieke sollicitatiegesprekken en een groter isolement door het thuiswerken hebben ervoor gezorgd dat zowel het vinden van de juiste baan als het plezier hebben in je baan een uitdaging is voor veel jonge mensen.”

Management voornaamste boosdoener
De komst van de pandemie is niet de enige reden voor ontevredenheid. Op de vraag: “Wat zijn naast de pandemie de voornaamste redenen dat je ongelukkig bent?” waren een aantal veel voorkomende antwoorden. Er is een duidelijke top drie, met op nummer één het management en leidinggevenden. De helft van de ongelukkigen noemt dit als reden voor het ongelukkig zijn. Doorgroeimogelijkheden (46%) en bedrijfscultuur (45%) stonden op nummer twee en drie in de lijst met voornaamste boosdoeners. In tegenstelling tot gevolgen van de pandemie, kan hier echter wél iets aan gedaan worden door werkgevers.

Van Nues: “De makkelijkste stap die werkgevers direct al kunnen zetten, is echt goed te laten zien wie ze zijn. Laat de mensen zien achter het bedrijf en laat standaard marketingteksten juist achterwege. Zorg dat er naast een vacaturetekst ook testimonials van werknemers en foto’s en video van de werkomgeving zijn. Zo solliciteren uitsluitend werkzoekenden die zichzelf aangesproken voelen door de bedrijfscultuur. Dat is een kleine investering nu, die heel veel ellende later voorkomt.”

Oorzaken van werkgeluk

Verbinding boven alles
De groep gelukkige young professionals, die goed is voor ruim driekwart van de ondervraagden, biedt een aantal interessante inzichten. Zij geven aan blij te zijn met hun baan dankzij collega’s (55%), doorgroeimogelijkheden (49%) en bedrijfscultuur (41%). Een grote overlap dus met redenen voor ontevredenheid in de groep ongelukkigen. Het suggereert dat doorgroeimogelijkheden en bedrijfscultuur bepalende factoren voor (het gebrek aan) werkgeluk zijn. Nog belangrijker dan die laatste twee factoren zijn collega’s, meer dan de helft van de gelukkig young professionals noemt het als reden voor werkgeluk.

Van Nues: “Uit onze data wordt duidelijk dat verbinding boven alles staat voor young professionals op het werk. Het interpersoonlijke aspect van werk, of dat gaat om collega’s, de kwaliteit van leidinggevenden of de algehele bedrijfscultuur, is bepalend voor werkgeluk.”

Andere prioriteiten onder werkzoekenden
Onder jonge werkzoekenden werd gekeken naar hoe de zoektocht naar een baan verloopt. Zij noemen bedrijfscultuur en doorgroeimogelijkheden als factoren waar ze op letten tijdens het zoeken. Positief dus. Een goede match op die vlakken draagt ten slotte bij aan werkgeluk. Wat ontbreekt in het lijstje met focuspunten zijn management en collega’s. Laten dat nou net de twee meest genoemde redenen zijn voor (gebrek aan) werkgeluk onder de doelgroep. Slechts 13% noemt (toekomstige) collega’s als relevant tijdens het zoeken, en een magere 11% kijkt naar management.

Prioriteiten bij zoeken nieuwe baan

Het is niet verrassend dat de groep mensen waar je iedere week uren mee moet samenwerken een grote impact heeft op hoe je je baan ervaart. Dat werkzoekende mensen prioriteiten hebben die niet volledig overeenkomen met factoren die bepalend zijn voor werkgeluk is dan ook een gemiste kans voor zowel henzelf als werkgevers. Dat terwijl de eerste stap al gezet kan worden aan het begin van het sollicitatieproces.

Van Nues: “Werkzoekenden raad ik aan om zich goed in een potentiële werkgever te verdiepen. Kijk tijdens sollicitatiegesprekken of de mensen, de functie en het bedrijf echt bij je passen. Zie jij jezelf acht uur per dag met hen samenwerken? Heb je een klik met je nieuwe manager? Het is net daten. Dat werkt ook alleen als beide partijen hun best doen om te kijken of de ander een goede match is.”

Bron: Magnet.me, 12 april 2022

Lees ook
Top 100 meest populaire banen 2021 volgens Magnet.me

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.