"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

1 op 3 werkende jongeren komt niet zelfstandig rond door jeugdloon

Jongeren moeten steeds méér werken om de eindjes aan elkaar te knopen en hebben daardoor steeds minder tijd voor hun studie, en die lijdt daaronder.

Dat blijkt uit een enquête van FNV Young & United onder ruim 1.300 jongeren. De jongerenvakbond wil dat werkenden vanaf 18 jaar een volwassen loon krijgen, in plaats van het minimumjeugdloon dat nu tot 21 jaar geldt, en tot wel de helft minder is.
Bijna 1 op de 3 jongeren heeft te maken met geldproblemen, zo blijkt uit de enquête. Bijna een tiende (9%) kampt zelfs met grote geldproblemen. Opvallend is ook dat ongeveer de helft van de ondervraagde jongeren aangeeft dat op kamers wonen financieel niet haalbaar is.

Studieresultaten
Ook de studie gaat gebukt onder de financiële problemen. Ruim een kwart van de ondervraagden laat weten dat er zo veel gewerkt moet worden om financieel rond te kunnen komen, dat de studieresultaten eronder lijden.

Kind van de rekening
Marinus Jongman, vicevoorzitter FNV Young & United: ‘Nog steeds zijn jongeren in Nederland het kind van de rekening. Zij hebben veel vaker te maken met flexcontracten en hebben buiten hun schuld om een enorme studieschuld moeten opbouwen om te kunnen studeren. En als je nog geen 21 jaar bent mag je hetzelfde werk als je iets oudere collega uitvoeren, maar alleen voor tot de helft van het loon. En ondertussen stijgen de kosten voor levensonderhoud fors.’ Het CPB hield onlangs rekening met een scenario dat 1,2 miljoen huishoudens betalingsproblemen dreigen op te lopen. Jongman: ‘Hoe moet je dan in hemelsnaam verwachten dat jongeren van een minimumjeugdloon rondkomen?’

Verlaag leeftijd jeugdloon
FNV Young & United wil dat er een einde komt aan het wettelijk minimumjeugdloon voor volwassen werknemers. Jongman: ‘Het jeugdloon moet gaan gelden tot 18 jaar. Wie volwassen is voor de wet, moet in Nederland ook een volwassen loon krijgen. Net zoals dat al in België en Duitsland het geval is. Als je oud genoeg bent om auto te rijden, Tweede Kamerlid te worden en te trouwen, dan ben je ook oud genoeg om in ieder geval het wettelijk minimumloon te verdienen.’

Onlogisch verschil
Dat jongeren tot 21 jaar het moeten doen met het minimumjeugdloon (€ 862,50 per maand voor een 18-jarige) en daardoor ongeveer de helft verdienen van iets oudere jongeren (€ 1.725 per maand voor 21-jarige) die hetzelfde werk doen, vinden bijna alle ondervraagden (94%) volstrekt onlogisch. Eén van hen reageert: ‘Omdat je al wel dezelfde kosten hebt en hetzelfde werk doet, hoezo moet je dan minder betaald krijgen? Het is niet alsof je huur ook 20% lager is op je achttiende.’ Een ander verwoordt het zo: ‘Je werkt even hard en je doet hetzelfde werk. Als iemand een ander niveau heeft of jaren meer ervaring heeft, dan snap ik het. Maar als je gelijkloopt, dan mag een 18-jarige zeker meer richting de 21-jarige verdienen, vind ik.’

Veruit de meeste jongeren die de enquête invulden werken in de supermarkt of winkel. Ook staan veel van de ondervraagde jongeren achter de bar of werken in de bediening.

Bron: FNV Young & United, 4 juli 2022

Lees ook
Nibud: Verhoog bijstand en minimumjeugdloon

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.