Peter Zebra, detachering van HR-professionals met impact

0
347

Peter Zebra, detachering van HR-professionals met impact
Peter Zebra
De positie van HR versterken bij opdrachtgevers. Professionals coachen met de beste trainers in het vak. Impact maken met interim opdrachten. Niet alleen nu, maar ook op de langere termijn. HR is serious business. Het succes van organisaties hangt ermee samen.

Richard Dijkman, Maikel Pals
Richard Dijkman (l) en Maikel Pals (r)

Dat vinden Maikel Pals en Richard Dijkman, die sinds 1 februari van dit jaar hun eigen detacheerder zijn gestart onder de naam Peter Zebra. De naam verwijst naar de afkorting ‘PZ’ voor personeelszaken. Tegenwoordig spreekt iedereen over HR, human recources.

Pals en Dijkman hebben enige tijd geleden afscheid genomen van Brunel en waren al geruime tijd met elkaar in gesprek over problemen op de arbeidsmarkt en dan specifiek binnen HR en arbeidsbemiddeling.

Ontwikkeling, steun en zekerheid
“Hoe kunnen wij ons als werkgever onderscheiden in een markt die steeds hogere eisen stelt, terwijl de inzetbaarheid van specialisten lastiger wordt,” vertelt Maikel Pals. “Ze zijn schaars. We zien ook dat nieuwe generaties behoefte hebben aan ontwikkeling en zekerheid. Ze vinden doelgericht werk op projectbasis aantrekkelijk. Tegelijk zoeken ze een solide werkgever die investeert in hun ontwikkeling. Die wensen kunnen wij goed faciliteren. Ons businessmodel is hier helemaal op ingericht.

Bij Peter Zebra kun je als HR professional samen met je vakgenoten voorop lopen in je vakgebied, heb je een vast contract en krijg je coaching van experts.”

Vak serieus nemen
“HR professionals vinden dat hun vak meer aandacht verdient en serieuzer kan worden genomen. Ze komen vaak in een uitvoerende rol terecht. Hun advies wordt niet altijd benut of op waarde geschat.
Onze eigen liefde voor HR is ontstaan bij Brunel, een grote organisatie. Daar zagen we ook dat mensen de behoefte hadden om vaker uit het operationele te stappen zodat ze meer konden bijdragen aan het succes van het bedrijf. Dat is de taak van HR. Het is serious business. Dat willen wij uitdragen,” vervolgt Pals.

“Als wij professionals spreken in de markt, zeggen die: ja ik herken wat je zegt, want ik werk hier al lang en ben steeds meer in de uitvoering van werk terecht gekomen, terwijl ik vanuit HR meer zou kunnen bijdragen aan het succes van de organisatie. Mensen die dat graag willen, zoeken wij,” verklaart Richard Dijkman.

“Wat deed personeelszaken vroeger? En wat is er van het vak geworden toen het HR, human resource werd genoemd? Veel HR professionals zijn heel erg bescheiden over wat ze doen. Als ze vertellen over hun ervaring, doen ze dat soms in verkleinwoordjes. Als je er met ze over doorpraat, zie je dat ze met grote dingen bezig zijn. Ook bedrijven beseffen steeds vaker: dit kan heel bepalend zijn; hoe ga je met je mensen om? Hoe organiseer je de instroom, doorstroom en talentontwikkeling. Op al die vlakken kunnen HR-medewerkers het verschil maken. Die bewustwording kan groeien in de samenwerking met ons, onze expertise en de professionals die wij detacheren. Daar zijn wij van overtuigd.”

“De bescheiden rol van HR helpen wij transformeren tot de rol van echte gesprekspartner binnen een organisatie. Wij hebben gedragscoaches in huis, die mensen op individueel niveau trainen in het maken van impact bij opdrachtgevers. Dat doen we met de bedoeling echt een verandering in beweging te zetten, waarmee de organisatie zelfstandig verder kan gaan,” voegt Maikel Pals toe.

Profielen
“Wij zoeken mensen die meerdere soorten werkervaring hebben in het vakgebied. Mensen met een HBO of WO opleiding, met de specialisatie personeel en arbeid of hrm,” zegt Richard Dijkman. “Als ze in één onderdeel wat meer zijn gespecialiseerd, bijvoorbeeld in learning and development, is dat ook interessant. Wij richten ons op de HR-adviseur, de HR-businesspartner, de HRM-manager.”

Opdrachtgevers klopten al aan
Dat er vraag is naar deze dienstverlening bleek al snel. “Vanaf januari hadden wij de organisatie al klaar, terwijl we onszelf nog officieel moesten lanceren. Opdrachtgevers vroegen: zijn jullie al begonnen, want ik heb een probleem. Dat steunde ons in de gedachte dat wij met een zinvolle zaak bezig zijn,” zegt Maikel Pals.

“Tot onze opdrachtgevers behoren overheidsorganisaties, de zorgsector, maar ook de industrie en bijvoorbeeld banken en verzekeraars. Het kan gaan om de begeleiding van het traject van thuiswerken terug naar kantoor. Het kan ook gaan om de invulling van arbeidsvoorwaarden; zijn die nog wel van deze tijd, zijn die nog aantrekkelijk voor werkenden, zodat het bedrijf niet in gevaar komt. Allerlei vragen komen wij tegen.”

“Het omgaan met ziekteverzuim is bijvoorbeeld een veelvoorkomende uitdaging voor HR-managers,” zo vult Richard Dijkman aan. “Als je het goed organiseert kan een organisatie daar op besparen. Dat kan een project zijn voor iemand uit ons team.

Middelgrote organisaties vragen onze hulp, maar we zien ook kansen bij bedrijven van circa dertig medewerkers. Die beseffen dat is het tijd wordt om een hr-medewerker aan te stellen, maar wat is dan de beste stap. Hoe ga je dat vanaf het begin inrichten en definiëren. Dat vraagt expertise.”

Back up met kennis en coaching
“Wie een detacheringsopdracht uitvoert, werkt soms op locatie in een klein team. Dan kan het een opluchting zijn en vertrouwd voelen om bij Peter Zebra andere professionals te bellen en ontmoeten. We bieden de mogelijkheid onderling raad te vragen en specifieke expertise op te doen via elkaar,” zegt Maikel Pals. “Het is een heel breed vakgebied. Zo hoef je je geen eenling te voelen in de uitoefening van je vak. De kennis die wij via onze coaches en via de professionals in huis hebben, staan altijd tot je beschikking.”

“We organiseren tweemaal per jaar een tweedaagse Academy, in de zomer en in de winter, met alle HR-professionals. Dat is onderdeel van ons deskundigheidsprogramma,” zegt Richard Dijkman. “We investeren dus in kennis en persoonlijke ontwikkeling en willen graag dat onze mensen de juiste uitstraling hebben, zodat ze met die energie het verschil maken in organisaties.”

Samen het eigen HR-beleid vormgeven
“Daarom gaan wij ook ons eigen HR-beleid in overleg met onze eigen professionals inrichten. Het bedenken van de huisregels tot en met de gedragscode; we willen dat op een moderne manier doen. Daar zijn onze mensen zelf immers heel goed in,” zegt Maikel Pals. “We willen de leukste HR-club van Nederland zijn. HR-mensen zijn fijn om mee te werken. Zij verdienen een ondersteunende en inspirerende omgeving. Die thuisbasis willen wij bieden, zodat onze professionals, maar vooral ook onze opdrachtgevers daar de vruchten van plukken.”

Interview: Hinke Wever

Lees ook
Peter Zebra, een nieuwe specialistische HR dienstverlener