maandag 17 januari
Het laatste nieuws uit de flexbranche op één plek

Akkoord CAO NBBU maakt gezamenlijke uitwerking SER-akkoord mogelijk

414
Uitzendkoepel NBBU heeft met de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie een akkoord bereikt over de CAO voor Uitzendkrachten. "We zijn vooral hoopvol over de gezamenlijke uitwerking van het SER-akkoord," verklaart Marco Bastian, directeur NBBU.

Belang van opleiding medewerkers backoffice in uitzendland zwaar onderschat

739
“Het werk op de backoffice van een uitzendorganisatie behoort tot de moeilijkste takken van sport. Neem daarom als uitzender je backofficemedewerkers serieus en leid ze op. Dat is geen luxe, de backoffice is de ruggengraat van je bedrijf."

PlaytoWork – serious games voor wie graag met zijn handen werkt

419
Mbo'ers vinden via PlaytoWork spelenderwijs hun jobs. En bedrijven vinden op dit platform kandidaten voor uitvoerend werk. "Aan de top is echte betrokkenheid nodig bij HR-processen. Vooral de mbo-doelgroep verdient meer aandacht," vindt Max Boodie. Waarom?

Werkperspectief.NL – waarom dit platform, hoe werkt het?

289
Werkperspectief.NL helpt werkenden om een (ander) beroep te kiezen op basis van hun competenties. Vijftien sectorfondsen werken hierin samen en SZW kende subsidie toe. Adriana Stel, directeur van Doorzaam, fonds voor uitzendkrachten, licht het toe.

STAR, Or-Quest, Sentijn en ECC werken samen onder The Specialist Group

694
“Wij vernieuwen ons merk,” verklaart Sil Hoeve, CEO van TSG. “The Specialist Group profileren wij als het moederbedrijf, zodat de dochters STAR, Or-Quest, Sentijn en ECC ieder hun eigen plek kunnen innemen in de markt." Hoe vullen zij elkaar aan? Waarom?

Hoe maak je arbeidsmarkt data toegankelijk voor matching?

295
Alle data van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zijn voortdurend in beweging en nogal ongestructureerd. Een soort 'black or grey box'. Hoe helpt software om die data toegankelijk te maken? Jan Govaerts, partner van theMatchBox, vertelt over de mogelijkheden.

Esther Koot, expert in cao-recht en arbeidsverhoudingen

412
Esther Koot adviseert en geeft cursussen cao-recht voor een brede waaier aan belangstellenden. "Ik leer mensen cao-vraagstukken te ontrafelen tot de onderliggende technische stappen." Een bruggenbouwer in de wereld van arbeidsverhoudingen en cao-recht.

Doorzaam ondersteunt duurzame inzetbaarheid uitzendkracht

402
Hoe werkt Doorzaam samen met uitzendorganisaties om uitzendkrachten te ondersteunen in hun werkkansen en vitaliteit? Interview met Chantal Huinder (Doorzaam) en Tara Bonné (Restart). Tip: volg op 24 september via livestream het Doorzaam congres.

Harry Vogels – kanttekeningen bij de cao-polder

298
Harry Vogels volgde decennialang cao-ontwikkelingen en schreef over het politieke spel in de polder. Hij blikt terug op zijn loopbaan als cao-adviseur, schetst turbulente ervaringen en curieuze zaken.

Detacheerders (VvDN) werken aan eigen cao

1767
Waarom wil de VvDN zich onderscheiden met een eigen collectief arbeidsvoorwaardenpakket? Hoe is het onderhandelingstraject ingericht? Fred Boevé, voorzitter van de cao-commissie, licht het toe.

Hoe werf je trainees voor onbekende technische beroepen?

436
“In de technische sector is een groot personeelstekort. Ik adviseer klanten om nu te investeren in opleidingen en mensen vooral te behouden voor hun branche," zegt Marcel Borst, Bluetech Engineering. Hoe werf je trainees voor relatief onbekende vakgebieden zoals Sprinkler techniek?

Slim starten – stoomcursus intercedent en dan aan de slag!

1333
Er is een grote behoefte aan instroom van intercedenten bij uitzendbureaus. Zeven grote uitzenders, het UWV en de grote gemeenten in Nederland doen mee aan een bijzonder project, geïnitieerd door Ellen van Hierden, om in zeer korte tijd kandidaten te werven en te trainen voor het uitzendvak.

Leven lang ontwikkelen makkelijker maken voor wie werkt in logistiek

364
Hoe worden de skills van werkenden in logistiek in kaart gebracht? Hoe zien zij welke skills ze nodig hebben voor een volgende werkplek? En hoe kan de training van die skills makkelijker worden in kleine, praktische stappen? Marloeke Werst, 21CC Education, en Steven Gudde, Olympia, onderzoeken dit.

SubAdvies realiseert financiële inzichten, besparingen en loonkostensubsidies

1886
SubAdvies realiseert besparingen en loonkostensubsidies door IT optimaal in te zetten. De benodigde managementinformatie is op elk moment beschikbaar. Daarnaast vereist de realisatie van de loonkostensubsidies een geduldig menselijk proces, vertelt John Reijne in dit interview.

FNV wil marktconform pensioen uitzendkrachten vanaf dag één

534
“Wij willen een marktconform pensioen voor uitzendkrachten. Wij pleiten voor één regeling, waar een uitzendkracht vanaf de eerste werkdag recht op heeft. De StiPP basisregeling willen wij opheffen, want die is verre van marktconform." Karin Heynsdijk, FNV Flex, over eisen nieuwe uitzend-cao.

Vacatures pushen? Koester eerst je werkgeversmerk en ken je doelgroep

719
"Vakmensen in techniek zijn schaars. Kun je ze niet krijgen of kost de werving veel geld? Dan pak je het verkeerd aan. Verplaats je in je doelgroep. Wat vindt die belangrijk? Zorg dat je als werkgever aantrekkelijk bent voor die mensen," adviseert Marcel Borst, recruiter bij Bluetech Engineering.

LAATSTE NIEUWS

Het avv-loze tijdperk van een cao; wat geldt dan?

De algemeen verbindend verklaring (‘avv’) is een speciaal instrument dat het mogelijk maakt een cao van toepassing te verklaren op de rest van de bedrijfstak. Wat geldt er in het avv-loze tijdperk en waar hangt dat vanaf? Toelichting door mr. dr. Esther Koot.

CAO NIEUWS

COLUMNS