WWZ en dossieropbouw

0
603

Werkgevers omarmen nieuw ontslagrecht moeizaam

Gaat de Wet Werk en Zekerheid tot een ontslaggolf leiden? Dat is nog maar de vraag. Om een werknemer onder de vleugels van de WWZ te kunnen ontslaan, moet de werkgever één ontslaggrond volledig kunnen onderbouwen met een dossier dat piekfijn op orde is. En dat kan nog wel eens een probleem worden: “dossiervervuiling is aan de orde van de dag”, zegt Mechteld van den Oord, oud advocaat en oprichter van De Advocatenwijzer. Het mogelijke gevolg? De kantonrechtersformule 2.0.

Nieuwe kantonrechtersformule
Arbeidsrecht advocaten beleven topdrukte. “Voor 1 juli was ik voornamelijk bezig met het ontslaan van werknemers”, vertelt Jacobijn Voute, arbeidsrechtadvocaat van topondernemingen. “In eerste instantie vanwege ontbrekende dossiers, zelden heb ik een goed dossier gezien! Maar ook omdat voor die datum nog ontslag op basis van verschillende ontslaggronden mogelijk was.” Terwijl er in de media wordt gespeculeerd over een ontslaggolf na 1 juli, verwacht Voute juist een tegenovergestelde situatie.
Sinds de invoering van de WWZ is het lastiger om een werknemer te ontslaan. Ten eerste omdat één ontslaggrond volledig onderbouwd moet worden en ten tweede omdat een dossier piekfijn op orde moet zijn. De rechter mag een contract namelijk alleen ontbinden als er een compleet dossier aanwezig is. Zo’n compleet dossier bevat de volgende bewijsstukken:

• een getekende arbeidsovereenkomst;
• een duidelijke functieomschrijving;
• afspraken over gevolgde opleidingen;
• verslagen van jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken;
• alle correspondentie met de werknemer (denk bijvoorbeeld aan waarschuwingen en e-mails);
• verslagen van het verbetertraject.

Uit deze stukken moet onder andere naar voren komen dat de werknemer tijdig op de hoogte is gesteld van zijn disfunctioneren, dat hij voldoende tijd heeft gehad om zijn functioneren te verbeteren en dat de werkgever voldoende tijd heeft besteed aan de scholing en arbeidsomstandigheden van de werknemer.

“Is een dossier niet compleet, dan mag de werkgever de werknemer niet ontslaan en zit je weer met elkaar opgescheept”, vertelt Voute. “Ze zullen weer met elkaar om de tafel moeten om te kijken wat nodig is om de werknemer weg te krijgen. Negen van de tien keer is dat geld… Arbeidsjuristen spreken daarom van een kantonrechtersformule 2.0.”

Ingewikkelder
De WWZ moet het ontslagrecht eenvoudiger maken, maar arbeidsjuristen en advocaten zijn van mening dat de nieuwe wet deze belofte niet nakomt. “Het ontslagrecht eenvoudiger? Het kan toch niet zo zijn dat iemand dat serieus meent!”, zegt Voute haast verontwaardigd. “Leuk verkooppraatje hoor, maar voor iedereen wordt de wetgeving ingewikkelder. Zelfs kantonrechters roepen het.”
Ook Veerman verwacht dat de situatie ingewikkelder wordt: “Werknemers gaan straks sneller in Hoger Beroep, omdat ze altijd aanspraak kunnen maken op een transitievergoeding”, vertelt de advocaat. “Het zal leiden tot veel meer procedures en dat gaat gepaard met meer proceskosten.”

Voorbereiding
Veel MKB’ers zijn helemaal niet goed voorbereid op de komst van de WWZ. “Wij hebben met ons kantoor een aantal lezingen over de WWZ gegeven. Je merkt dat werkgevers niet goed op de hoogte zijn van alle veranderingen”, vertelt Groothuismink. “Maar dat is eigenlijk ook niet zo gek, er verandert best wel veel. Veel kleine ondernemingen hebben geen HR en moeten alles zelf uitzoeken.”

Ook Johan Gelaudie, werkzaam bij RS Finance en salarisadministrateur van horecaondernemingen, merkt dat MKB’ers moeite hebben met het omarmen van het nieuwe ontslagrecht. “Het afgelopen jaar hebben wij regelmatig werkgevers geïnformeerd, maar toch krijg ik iedere keer onveranderde arbeidsovereenkomsten op mijn bureau. Soms lijkt het wel een opvoedtraject, het is ontzettend lastig om een poot aan de grond te krijgen”, vertelt hij. “Maar ergens begrijp ik dat wel, als hardwerkende horecaondernemer heb je wel andere dingen aan je hoofd.”

Toch is volgens Veerman een goede voorbereiding het halve werk: “toekomstige problemen sluit je al uit door arbeidsovereenkomsten op orde te hebben.” Ook Voute biedt werkgevers een helpende hand: zij geeft tegenwoordig workshops dossieropbouw. “We moeten leren uit een ander vaatje te tappen.”

Lotte Elbrink, De Advocatenwijzer

WWZ-check, vrijblijvend risicoprofiel opstellen, transitievergoeding berekenen
Lees meer via wwz-transitievergoeding.nl/

Vorig artikelAVV CAO Jeugdzorg 2015-2016
Volgend artikelRuim 20 miljoen extra voor ‘duurzame inzetbaarheid’
Lotte Elbrink is journalist voor De Advocatenwijzer. Ze schrijft artikelen over allerlei juridische onderwerpen en houdt interviews met inspirerende mensen. Ze heeft de gave om de juiste vragen te stellen en voelt haar bronnen goed aan. Dagelijks speurt ze als hoofdredacteur naar actuele onderwerpen en is ze op zoek naar bijzondere verhalen. Ook blogt ze regelmatig voor onze mediapartners. Lotte houdt van documentaires en maakt zelf graag ook video’s en foto’s. De Advocatenwijzer helpt bedrijven en particulieren de juiste advocaat te vinden. De Advocatenwijzer is opgericht door Mechteld van den Oord, voormalig advocaat bij Allen & Overy, en Ron van Valkengoed, succesvol internet ondernemer. Op de website www.deadvocatenwijzer.nl bloggen advocaten over uiteenlopende juridische onderwerpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here