Wanneer heeft u uw arbeidsovereenkomst voor het laatst gelezen?

0
539

Wanneer heeft u uw arbeidsovereenkomst voor het laatst gelezen?

Eind januari werd ik gebeld door een uitzendbureau dat mij vroeg of ik eens naar hun uitzendovereenkomsten wilde kijken.

Een uitzendkracht had namelijk gevraagd waarom hij 1 januari niet doorbetaald had gekregen, want in zijn uitzendovereenkomst stond toch duidelijk dat hij recht had op doorbetaling van die feestdag. En hij had niks gehad…. De vestigingsmanager had het nagekeken en het stond er inderdaad. Maar hij had van het hoofdkantoor toch te horen gekregen dat de collectieve feestdagreservering was omgezet in een individuele per 1 januari? En toen hij checkte wat er in nieuw afgesloten overeenkomsten stond, zag hij dat daar ook nog steeds werd verwezen naar een collectieve reservering.

Herkenbaar? Waarschijnlijk wel. Want wanneer heeft u voor het laatst eens kritisch naar uw uitzendovereenkomsten gekeken? Er is nogal wat veranderd in de CAO’s de afgelopen jaren. En dus ook in de nummering van de artikelen. Waar in de NBBU-CAO de vakantiekracht voorheen in artikel 28 werd beschreven, gaat dat artikel tegenwoordig over de reserveringen. En waar voorheen de arbochecklist in artikel 31 stond, wordt die nu in artikel 9 en 10 beschreven. Artikel 31 is nu voor de Pensioenregeling.

En hoe zijn de proeftijd en de opzegtermijn beschreven in uw overeenkomsten? Moeten uw medewerkers eerst diep gaan nadenken welke er van toepassing zouden kunnen zijn en dan een kruisje zetten? Dat zorgt voor nogal wat risico’s. En hoe bepaalt u in de praktijk de omvang van het arbeidspatroon bij ziekte en leegloop? Staat dat ook daadwerkelijk zo beschreven in de overeenkomsten? Of biedt dat veel ruimte voor discussie en dus ontevreden kandidaten?

En heel actueel: heeft u het nog over 65 worden of over ‘het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd’? En stopt de overeenkomst dan automatisch? En op welk moment: de eerste of de laatste dag van die maand?

Zomaar enkele punten die naar voren kwamen bij een eerste check van de overeenkomsten die dat uitzendbureau gebruikte. Een investering van minder dan een halve dag consultancy was voldoende om al die risico’s uit te bannen. Ik ben nu bezig met hun Algemene Voorwaarden…

Al enkele jaren staan op deze website modelovereenkomsten voor de verschillende CAO’s.
U kunt deze gratis downloaden en gebruiken. Binnenkort weer nieuw bijgewerkt.

Blijft u liever uw huidige overeenkomsten trouw, maar wilt u wel een kritische blik en daarna praktische oplossingen? Neem dan contact met mij op.

Marcel Reijmers, mreijmers@flexservice.com

Vorig artikelCAO Thyssenkrupp Veerhaven 2018-2020
Volgend artikelWet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters | Wet BEZAVA
Marcel Reijmers
Marcel Reijmers is eigenaar van FlexKnowledge. FlexKnowledge adviseert en begeleidt uit- en inleners bij vraagstukken rondom o.a. wet- en regelgeving in de flexbranche, kostprijzen, sectorindeling, inlenerbeloning, CAO's, arbeidsovereenkomsten, Algemene Voorwaarden en arbo- en verzuimbeleid. Hij wordt regelmatig ingeschakeld door gerenommeerde advocatenkantoren vanwege zijn diepgaande kennis van de branche en de raakvlakken tussen uitzenden en regulier arbeidsrecht. Ook doet hij bij overnames onderdelen van het due diligence onderzoek. Daarnaast is Reijmers eindredacteur van CAOWijzer en FlexWijzer van FlexNieuws waarvoor hij ook columns schrijft. Voor ARTRA Arbeidsmarktopleidingen ontwikkelt en verzorgt hij trainingen en van keesz.com is hij een van de initiatiefnemers en adviseur. Kernkwaliteit: vertalen van alle ingewikkelde wet- en regelgeving in deze branche naar bruikbare praktijk. Van 2008 tot 2013 heeft hij HelloFlex People ontwikkeld van concept tot een organisatie met 150 aangesloten intermediairs. In die rol heeft hij ook diverse intermediairs geadviseerd en begeleid bij het starten van hun bedrijf. Eerder in zijn loopbaan heeft Reijmers 13 jaar bij de Luba Groep gewerkt, waarvan de laatste 7 jaar als manager Organisatie & Kwaliteit. Onderdeel van die functie was het ontwikkelen en geven van trainingen op het gebied van de CAO en wet- en regelgeving. Als projectmanager namens Luba is hij verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling en daaropvolgende implementatie van FlexService software. Samen met UWV Leiden heeft hij in 1999 aan de wieg gestaan van de huidige manier van verzuimbegeleiding in de uitzendbranche. Ook heeft hij geparticipeerd in diverse projecten bij de ABU en STAF over arbo- en verzuimbeleid en was hij lid van verschillende commissies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here