Hoe ervaar je je werk? Waarom?

0
1228

Hoe ervaar je je werk? Hoe komt dat?
De flexbranche is puur mensenwerk. Dat merk je niet alleen als je werkzoekenden bemiddelt, het is ook van invloed op wat je bereikt als sales medewerker, accountmanager of business developer. Je succes staat en valt met een realistische kijk op jezelf en op de mensen waar je mee samenwerkt. Inzicht in jezelf en in de ander geeft je een voorsprong.
Het is zelfs van invloed op de vraag of je je werkdag als geslaagd of moeilijk ervaart.

Waar is mijn vakantiegevoel gebleven?
Je herkent het vast. Je bent net terug van vakantie en het is alsof je nooit bent weggeweest: je mailbox bevat honderden e-mails, er liggen stapels papieren op je bureau, je wordt alweer in ettelijke vergaderingen verwacht en collega’s die iets hadden moeten doen, hebben dat overduidelijk niet gedaan. Oude structuren treden pijlsnel weer in werking. Al snel rijst de vraag: waar is toch dat enorme goede vakantiegevoel gebleven?

Met frisse moed ertegenaan
De afgelopen maand heeft vrijwel iedereen genoten van een welverdiende vakantie. De vakantie was een mooi moment om het afgelopen jaar, je organisatie, je functie en jezelf te evalueren. De energievoorraad is weer aangevuld en lichaam en geest zijn volledig opgefrist. Met een overzichtelijke blik heb je nieuwe en realistische doelen voor de komende periode vastgesteld.

Waarom het vakantiegevoel niet automatisch blijft
In de praktijk blijkt het lastig om het vakantiegevoel vast te houden. Het effect van vakanties moet daarom niet worden overschat. Het kost moeite om een vakantiegevoel vast te houden. Acceptatie speelt daarbij een grote rol. Bijvoorbeeld het accepteren dat dingen niet altijd gaan zoals jij van tevoren hebt bedacht. Maar ook het accepteren van het feit dat er altijd goede en slechte dagen zijn.

Accepteren van goede en slechte dagen
Negatieve gevoelens over een werkdag kunnen onbetrouwbaar en irrelevant zijn. Een slechte dag hoeft niet zo deprimerend te zijn.

Wees je bewust van gedrag
Waarom je de ene dag als goed en de andere als slecht ervaart, begrijp je beter als je je verdiept in het DISC model.
Dit model laat zien dat mensen verschillen in hoe ze zich gedragen. Ze communiceren onderling verschillend en reageren anders op situaties.

DISC model: ervaring goede dag, slechte dag, oorzaken

DISC model
DISC is een hulpinstrument om te achterhalen waar positieve en negatieve gevoelens vandaan komen. Zo is het, afhankelijk van je gedragskleur, mogelijk om:
• Zelfkennis te vergroten
• Te begrijpen hoe mensen reageren op een conflict of situatie
• Te achterhalen wat verschillende mensen motiveert
• Te ontdekken hoe stress het beste aangepakt kan worden
• Productiviteit in werk te verbeteren

Wanneer je je eigen gedrag (en dat van anderen) analyseert, leer je te begrijpen waarom je in bepaalde situaties handelt zoals je doet. Je zult zien dat er een basis ontstaat om op een meer succesvolle manier te communiceren. Dit geldt niet alleen voor het omgaan met collega’s, maar ook voor voor het omgaan met je klanten en partners.

Het eeuwige vakantiegevoel
Het bewustzijn en inzichtelijk hebben van het hoe en waarom rond jouw positieve en negatieve gevoelens levert je een schat aan informatie en winst op. Winst voor jezelf, voor je werkomgeving en je persoonlijke relaties. Wanneer je bewust bent van je eigen en andermans gedragsstijl, zul je effectiever gaan handelen. Je ontdekt dat je in staat bent om een situatie dusdanig te evalueren dat je jezelf en anderen beter kunt managen op zowel leuke als slechte dagen.

Ga dus op zoek naar je gedragsvoorkeuren en pas hier je omgang met jezelf en anderen op aan. Zo behoud je focus op je uitdagingen en creëer je inzicht in waarom en hoe je op bepaalde situaties reageert. Hierdoor creëer je voor jezelf (en anderen) rust, structuur en onbezorgdheid en voldoende energie. Een beetje zon erbij en het lijkt alsof je je vakantiegevoel nooit meer kwijt kunt raken…

Robin Wanders

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here