Lehman all time high…

0
360

Lehman all time high…
Maandag 15 september 2008. Ik was vroeg opgestaan, had een klein rondje gerend op de Bussumse hei en was na een douche als eerste op kantoor. Ik ruimde de lege champagneflessen op die van afgelopen vrijdag nog in de pantry stonden. We hadden onze ‘all time high’ omzet in de maand augustus op kantoor gevierd.
Dat weekend had ik het nieuws gevolgd over de huizencrisis in de VS en de perikelen rond Lehman Brothers. Och, wat kon ons overkomen? De economie draaide op volle toeren, we hadden een goed gevulde orderportefeuille en ik voelde nog de endorfine van een rondje rennen. Die crisis was in de VS, lekker ver weg.

‘On hold’
Mijn team druppelde binnen. De sfeer na onze ’all time high’ was nog steeds uitgelaten te noemen. Iedereen ging, na wat privéverhalen over het weekend, gewoon aan het werk. ‘Business als usual’ zou je zeggen. Rond 10.00 uur kwam het eerste vervelende telefoontje binnen, over een procedure die wij bijna afgerond hadden voor een Commercieel Directeur bij een grote uitzendorganisatie. Zij wilden de procedure even ‘on hold’ zetten. Even later volgde een mail van een organisatie waar een interim directeur via ons op het Shared Service Center zat. Zij wilden de opdracht per direct beëindigen. Voordat we het wisten werden nagenoeg alle lopende opdrachten en interimmers per direct opgezegd of op ‘on hold’ gezet. Bij een van deze procedures had de kandidaat alle rondes goed doorlopen en was op assessment geweest met een positieve uitslag. Arbeidsvoorwaardelijk en contractueel was alles rond en hij had de intentie die middag zijn baan op te gaan zeggen. Onze opdrachtgever zei: “We gaan hem nu echt niet aannemen, sterker nog, we gaan alle werknemers met een bepaalde tijd contract, per direct vertellen dat hun contracten niet verlengd worden. Bel die kandidaat dus maar en zeg dat het ons spijt”. Gelukkig waren we snel met het opvolgende belletje naar de kandidaat, hij had nog niet opgezegd bij zijn werkgever.

Noodstop
Die dag vroeg Lehman Brothers surseance van betaling aan en was voor ons als dienstverlener van een vroegcyclische branche, de commerciële arbeidsbemiddeling, de Krisis begonnen. Voor ons was het die dag duidelijk, het gaspedaal is niet een beetje losgelaten, nee, er is met volle kracht geremd. Ons bedrijf kwam met een noodstop tot stilstand.

Rob Berbers, FaseVijf


Uit het feuilleton Krisis, Kansen en Kilo’s
Rob Berbers, eigenaar van headhunter FaseVijf, is een bevlogen ondernemer. De komende maanden neemt hij ons mee in de rollercoaster waarin hij de afgelopen jaren zakelijk en privé heeft gezeten. Hij schrijft een feuilleton in delen, genaamd Krisis, Kansen en Kilo’s. Hierin neemt hij ons vanaf medio 2008 mee, toen de crisis zijn bedrijf hard trof. Hoe hij overleefde, wat hij daarvoor deed, welke kansen er op zijn pad kwamen en welke nieuwe businessconcepten, zoals Succession Pool Management, hij in de markt heeft gezet om zijn bedrijf financieel gezond te krijgen en te houden. Het verhaal is gelardeerd met verhalen over afvallen en zijn plan en trainingswerkzaamheden ter voorbereiding op zijn eerste kwart triathlon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here