Flex verdient beter!

0
345

Flex verdient beter!

Payroll is overleden, uitzenden ernstig ziek!
Payroll is overleden op de dag dat de vakbonden de CAO van de Vereniging voor Payroll Ondernemingen (VPO) niet meer wilden verlengen. De allocatieve plaatsingsfunctie van uitzendbureaus heeft feitelijk geen toegevoegde waarde meer. Internet en social media hebben deze rol al voor een groot deel overgenomen. Het uitzendbureau wordt hierdoor simpelweg een payrollbureau. En we weten wat de status daarvan is! Ik maak me intussen ernstig zorgen over de flexkracht. Zijn positie in de maatschappij is ronduit slecht te noemen. Hij krijgt geen vast contract en dus geen hypotheek. Hij krijgt geen opleiding of training en als hij mazzel heeft een inzetverwachting van maximaal één jaar.

Wat doen we eigenlijk met die 1,2 miljoen flexibele arbeidskrachten? Moeten die ook maar ZZP’er worden? Daarvan hebben we er al 700.000. En echt niet allemaal vrijwillig! We tellen dan de arbeidskrachten die minder dan 12 uur willen werken nog niet eens mee. Dat zijn er ook een kleine half miljoen. Alles samen hebben we dan zo’n 2,4 miljoen ZZP’ers zonder toegang tot goede sociale voorzieningen. Zouden de voedselbanken dit wel aankunnen? Ik denk het niet. Ik maak me dan ook zorgen. Sterker nog, ik maak me KWAAD!

Haal flex uit de taboesfeer
Flex zit voor bedrijven die flexkrachten inhuren in de taboesfeer. Dus hebben we het er liever niet over. Want als we het er niet over hebben, dan is het er ook niet. Over payrollen zijn we het al eens in het maatschappelijk debat. Zoals gezegd: payroll is overleden! Maar dit betekent natuurlijk niet dat het niet meer bestaat. Langdurig uitzenden is feitelijk niks anders. Drie jaar een tijdelijk contract, er drie maanden tussenuit gaan om vervolgens opnieuw te beginnen evenmin. Dit laatste is natuurlijk geen payrolling, maar zeker wel flex! Overigens: is het u wel eens opgevallen dat in GTST een personage precies drie maanden nodig heeft om opnieuw te leren lopen in een ver buitenland of weer tot leven te komen na een ernstig ongeval? Na deze drie maanden mogen we weer drie jaar lang van hun dagelijkse beslommeringen genieten. Dit geldt natuurlijk niet voor de oude garde. Die waren namelijk al begonnen vóór 1999, voor de invoering van de Wet Flex en Zeker.

Enige vorm van duidelijkheid wordt trouwens ook niet geboden door de cijfers vanuit de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), de VPO en de vakbonden. Zelfs het CBS kan na 5 jaar nog steeds niet de VPO payrollkrachten administratief verwerken. Dat de Belastingdienst en het UWV zijn samengegaan heeft helaas ook niks bijgedragen aan inzicht over hoeveel arbeidskrachten we het nu precies hebben. Kortom: transparantie is ver te zoeken.

Nu praat de ABU tegenwoordig over duurzaamheid. Eindelijk! Maar bij duurzaamheid hoort volgens mij juist transparantie. En die is er niet. Daar baal ik van. Want waar hebben we het nu precies over? Hoe kan het beter? De flexkracht is immers de smeerolie van de Nederlandse economie. We kunnen niet meer zonder hem!

Als flex zo essentieel is
Waarom zijn we dan niet in staat om de flexkracht juist te belonen voor zijn flexibiliteit?
Waarom bieden we hem niet een serieus perspectief op de arbeidsmarkt?
Waarom bieden we hem geen gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden?
Waarom bieden we hem geen passende en volwaardige pensioenregeling?
Waarom heeft hij in de praktijk veel minder recht op opleiding en ontwikkeling?
Waarom zijn de opleidings- en ontwikkelingsbudgetten zo ongelooflijk ontoegankelijk voor hem?
Waarom bieden we hem geen gepaste opleidingen met een betere aansluiting op de arbeidsmarkt?
Waarom is het ontslagrecht op hem niet van toepassing?
Waarom zijn zijn fiscale mogelijkheden zo beperkt om opleidingen te kunnen volgen?
Waarom heeft hij zo weinig echte medezeggenschap?
Waarom hebben de grote partijen zoveel macht en zijn veranderingen hierdoor onmogelijk?
Waarom zijn we niet eerlijk tegen hem?

Dialoog
Nu ben ik – alleen – natuurlijk niet in staat om een duurzame verandering in deze branche te realiseren. Maar samen kunnen we dat wel! Ik heb een manifest geschreven waarin ik oproep tot verbetering van de positie van de flexkracht. Het is een versie 0.9. Samen met u wil ik er een versie 1.0 van maken. Het is dus nog niet af en ik nodig alle stakeholders, uit om het aan te vullen, fijn te slijpen, te concretiseren of tegen te spreken in een open dialoog. Samen hebben we de mogelijkheid om de flexbranche werkelijk te verduurzamen.

Flex verdient beter!

Pieter Molijn

Op de website www.flexverdientbeter.nl kunt u gratis een exemplaar van het Manifest downloaden of bestellen. Ook kunt u hier uw reactie vanaf begin september 2012 achterlaten of stuur mij direct een mail via pieter.molijn@flexverdientbeter.nl. In een joint effort staat de branche sterker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here