donderdag 4 juni
Het laatste nieuws uit de flexbranche op één plek

Toezicht Wet DBA: feiten of luchtkastelen

346
De handhaving Wet DBA is uitgebreid. Organisaties in de sectoren zorg en bouw worden intensiever gecontroleerd op de inzet van zzp'ers. Hoe wordt de bewijsvoering voor schijnzelfstandigheid verzameld?

Wanneer gaan we echt over WERK praten?

908
Zet de visie op WERK centraal evenals een inclusieve arbeidsmarkt. Dan gaat het niet meer om de discussie over vast of flex. Het gaat erom dat iedereen in ons land aan het werk blijft door zich te ontwikkelen.

Soms weet de ene hand van SZW niet wat de andere doet

823
Donderdag mag ik in de hoorzitting van de Tweede Kamer mijn visie geven op de Participatiewet. Deze wet liep vast in de uitvoering. Soms weet de ene hand van het ministerie van SZW niet wat de andere doet.

Hoe ga je slim om met wachtwoorden?

451
Een van de eerste zaken waar een hacker naar kijkt is of hij gewoon met een wachtwoord binnen kan komen. Slim omgaan met wachtwoorden helpt, maar hoe doe je dat? Belangrijk om te weten, want het aantal datalekken neemt toe, zo waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Is een DPIA vereist voor een ‘Mijn omgeving’?

164
Steeds meer uitzendbureaus werken met een portal. Een 'Mijn omgeving', niet alleen voor sollicitanten en flexwerkers maar ook voor klanten. Via deze portals wordt informatie gedeeld. Is er een beoordeling nodig of de privacy voldoende wordt beschermd bij de verwerking van de persoonsgegevens?

Cie Regulering van werk slaat plank mis met verbod op payrolling

679
De Commissie Regulering van Werk (CRW) adviseert een verbod op payrolling, terugdringing van het aantal contractvormen en uitzenden alleen voor tijdelijk werk. Die aanbeveling is ongeloofwaardig en incompleet, vindt Edwin Schaap, CEO van Payper.

Candidate journey – hoe maak je het verschil?

243
Candidate journey - hoe zorg je er als organisatie voor dat het sollicitatietraject door kandidaten als positief en inspirerend wordt ervaren?

Grip op ziekteverzuim als verdienmodel?

618
Veel flexwerkgevers zijn onvoldoende op de hoogte van de cijfers en de mogelijkheden waarmee je als werkgever zicht krijgt op het ziekteverzuim. Er kan meer en veel medewerkers zijn bereid om hulp en ondersteuning te aanvaarden.

RvS doorbreekt impasse in avv-dispensatie ondernemingscao’s

De Raad van State Afdeling Rechtspraak doet uitspraken, die goed nieuws zijn voor avv-dispensatie van ondernemingscao's.

AVG en het gebruik van BSN

644
Wat zijn handige tips voor het gebruik van het Burger Servicenummers (BSN)? Hoe zijn de AVG-richtlijnen? Mag je het vermelden of delen? Gerrit van Rooij schetst situaties en stelt hierover vragen aan privacy experts Jolanda Aalten en Mark Appelman.

Geen oproepovereenkomst of toch wel?

826
Wat is de juridische status als er een arbeidsovereenkomst wordt afgesproken met een vast aantal uren per week zonder uitsluiting loondoorbetalingsverplichting, terwijl de werknemer in de praktijk meer werkt? Is de uitleg van de overheid hierover helder genoeg?

Zoveel mensen, zoveel wensen… hoe manage je de hiring manager?

243
Krappe arbeidsmarkt en toch heb je een kandidaat gevonden. Samen met de hiring managers heb je de vereisten goed doorgesproken. Hier voldoet dit potentiële toppertje aan. Maar dan… wat een teleurstelling. Wat gaat er mis in het verwachtingsmanagement? Hoe voorkom je dat?

Is een Functionaris voor de Gegevensbescherming verplicht?

272
Onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is de aanstelling van een Functionaris voor de Gegevensbescherming in een aantal gevallen verplicht. Hoe zit dat in de uitzendbranche? En wat zijn de taken van een FG?

Zzp is surplace arbeidsmarkt geworden

251
Politiek en polder zijn sterk verdeeld over de huidige zzp-voorstellen van minister Wouter Koolmees. De zzp-wetgeving is de surplace van de arbeidsmarkt geworden. Al vijf jaar stilstand. Die stilstand is desastreus voor de arbeidsmarkt.

Doorlopende leerlijn voor payroll- en backoffice medewerkers

255
Er is behoefte aan periodieke scholing bij payroll- c.q. backoffice-medewerkers, constateert Barbara Kramer, manager SEU. Uit trendonderzoek van Nirpa blijkt dat zij gebaat zijn bij scholing in actuele wet- en regelgeving. De invoering van de Wet Arbeidsmarkt in balans vereist nieuwe kennis van zaken.

WAB – Wanneer is sprake van payrolling en wat zijn de gevolgen?

972
Op 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. Wanneer is dan sprake van payroling en wat zijn daarvan de gevolgen? Onderstaand schema geeft een handig overzicht.

LAATSTE NIEUWS

INTERVIEWS

COLUMNS