"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Op bezoek bij Marco Broeknellis, abflexkracht

Marco Broeknellis

Deze column is onderdeel van een serie, waarin Femke van Soest, partner/eigenaar van Fase Vijf, op bezoek gaat bij arbeidsbemiddelaars.
abflexkracht
Zes vragen aan Marco Broeknellis
Algemeen Directeur abflexkracht.
abflexkracht is hét uitzendbureau en detacheringsbureau in de agrarische sector. abflexkracht is gevestigd in Rijssenhout.

Wat is je huidige functie?
Algemeen Directeur abflexkracht. Op 1 september start ik als Directeur bij Consolid, hier heb ik eind jaren ’90 gewerkt als Operationeel Manager.

Wat was je start-functie?
In 1994 ben ik, na mijn studie, begonnen als intercedent bij Unique in Amstelveen. Ik ben gestart op de administratieve/secretariële unit.

Wat is je het meest bijgebleven in deze werkperiode?
Het eerste wat in mij opkomt is toch wel dat er indertijd weinig mannen werkzaam waren bij Unique, maar ik denk in de hele branche. De uitzendbranche was met name een vrouwenbolwerk. In de regio Amsterdam waren wij met twee mannen. Dit leidde zo nu en dan tot verrassende ervaringen. Zo gingen wij op bezoek bij een Amsterdams boekenhuis. Wij, twee mannen, werden ontvangen door de assistente in het ‘voorhuis’. Zij zei: “Loop maar mee naar achteren”. Wij mee met de assistente naar achteren en zij kondigde ons aan, waarop de directeur zei: “Laat de charmante meisjes van het uitzendbureau maar binnen, hoor.” Wat hij daarmee exact bedoelde was ons wel duidelijk!
Het was evident, de mannen binnen de branche hadden nog een hoop missiewerk te doen.

Het tweede wat mij te binnen schiet, is de complexiteit van de functie. De eerste maanden waren pittig omdat de functie veelomvattend is. Het absorberen van nieuwe kennis, het ontwikkelen van vaardigheden en het boeken van resultaat. Na zes maanden had ik het goed onder de knie maar effect was wel, dat ik, tijdens mijn vakantie, uitslag had van de druk/stress op plaatsen waar je dat niet wilt hebben. De functie van intercedent of consultant is in de afgelopen jaren sterk geëvolueerd. De functie, de branche, is volwassen geworden en intercedenten krijgen de mogelijkheid het maximale uit zichzelf te halen.

De functie van intercedent / consultant is een prachtige kans om je te ontwikkelen. Je krijgt veel dynamische uitdagingen zoals het functioneel beoordelen van mensen, interview technieken, commerciële vaardigheden, optimale service /dienstverlening, verschillende branches ontdekken, kennisontwikkeling, plannen, beïnvloeden, organiseren, overtuigen, resultaat behalen en natuurlijk veel leuke, veelal jonge collega’s. Ik vind het dan ook moeilijk te begrijpen als intercedenten / consultants binnen een jaar stoppen. Je bent namelijk net goed gestart met je ontwikkeling en je hebt nog een werkleven voor je.

Waar liggen momenteel de grootste kansen voor flex leveranciers?
Momenteel leven we niet in een tijdperk van veranderingen maar in een verandering van tijdperk. Veranderingen door nieuwe manieren van werken (waaronder digitalisering, globalisering, robotisering), maar ook door een nieuwe generatie met een andere kijk op werk. Deze verandering leidt tot een nieuwe definitie van arbeid. Bij de huidige (en toekomstige) generatie staat eigen talentontwikkeling centraal in plaats van kennis vergaren (de kennis is immers al beschikbaar). Deze generatie werkt het liefst projectmatig waardoor er minder binding met een werkgever is. Die ontwikkeling, in combinatie met het feit dat ieder bedrijf zich wil richten op zijn/haar core business, maakt dat er veel kansen zijn én komen voor flex leveranciers. Mijn verwachting is dat het percentage flexibele krachten de komende jaren verder zal toenemen naar circa 25% binnen de Nederlandse economie. Uitzenders die zich ontwikkelen tot gespecialiseerde generalist met toegevoegde waarde diensten voor hun klanten en hun branches zullen een dominante positie en groei bereiken. In Engelse termen heet dit ‘product leadership’ en ‘customer intimacy’. Dat leidt tot een zuivere vorm van samenwerking zoals partnership in de basis is bedoeld.
De veranderende marktomstandigheden; nieuwe technologieën, nieuwe vormen van bedrijfsvoering en nieuwe generaties werkenden leiden tot een nieuwe definitie van werk. De rol van intercedent / consultant is hierin essentieel.

Wat zou je intercedenten mee willen geven?
De verandering van tijdperk betekent ook de start van iets nieuws. De nieuwe rol van intercedent / consultant is de perfecte start van je loopbaan. In deze rol krijg je alle ruimte om te ontdekken waar je talenten liggen. Een rol waar je iedere dag plezier kunt beleven, iets kunt bereiken, trots kunt zijn op de resultaten die je boekt, hoe klein ook. Tevens leer je omgaan met teleurstellingen en tegenslagen, het is en blijft tenslotte mensenwerk. Je kunt niet alles perfect doen, je moet leren balanceren waardoor je een sterke persoonlijkheid wordt. In deze rol wordt heel snel zichtbaar waar je kracht zit. Het vak biedt daarom een uitstekende leerschool in de eerste jaren van je carrière. Kortom, de leukste en beste start na je studie met volop carrièremogelijkheden waarbij talentontwikkeling en projectmatig werken binnen de functie ieder moment aan de orde is. De functie van intercedent heeft mijn carrière in ieder geval gevormd.

Wie zou jij in de volgende column aan het woord laten?
Marco denkt even na: Ik zou wel eens willen vragen aan de huidige intercedent / consultant of zij/hij zich in mijn schets herkent.

In september staat deze column in het teken van twee mensen die veel voor de branche betekenen. Wie dat zijn, lees je in september.

Femke van Soest is Managing Partner bij FaseVijf, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de bemiddeling van managementposities in de markt van flexibele arbeid/commerciële arbeidsbemiddeling.