Jong voor oud, oud voor jong

1
359

Jong voor oud, oud voor jong
‘Jongeren eisen jongeren’ kopte onlangs de Volkskrant. Het bericht ging over een oproep van CNV Jongeren en FNV Jongeren. Ze eisen meer macht en invloed van jongeren binnen de nieuwe vakbeweging. Bovendien riepen ze op te komen tot een nieuw akkoord van Wassenaar. Die moet niet gaan over de herverdeling van werk zoals in de jaren ’80 maar over de herverdeling van zekerheden. Jongeren dragen in hun ogen een te groot deel van de economische crisis op hun rug mee. Vaak flexwerk, studieschuld, geen hypotheek en bovendien is bijna 13% werkloos.

Toen ik de oproep las moest ik denken aan van Kooten en de Bie. ‘Ouwe lullen moeten weg, ouwe lullen moeten weg, ouwe lullen staan alleen maar in de weg’ zongen ze als punkband in een kelderbox. Een prachtige parodie op de geest van de jaren ’80. Van die geest hebben we dertig jaar later nog last.

Want met het akkoord van Wassenaar kwam ook de herverdeling van werk van oud voor jong. De jongeren de banen en de oudjes de VUT-regelingen of vroegtijdig de WW/WAO in. Want de ouderen konden en mochten wel als eersten het bedrijf verlaten. Dus gingen we daar zelfs de argumenten bij verzinnen. Ze hebben immers het naoorlogse Nederland opgebouwd. Ze zijn minder productief, ze zijn toch al vaker ziek, ze hebben extra vrije tijd nodig, ze zijn niet meer mobiel en minder gemotiveerd. U kent ze ongetwijfeld allemaal. Maar het ergste is dat we er ook nog in gingen geloven én naar handelen. En daar plukken we nog steeds de wrange vruchten van. Eenmaal werkloos als oudere is de kans op een baan minder dan 10%. Werkloosheid is hardnekkig en structureel als je de vijftig bent gepasseerd. Als de economische groei terugkomt zijn de banen voor de jongeren.

En dus kwam er in dezelfde week als de oproep van de Jongerenbonden vanuit de Tweede Kamer het initiatief voor een taskforce ouderenwerkloosheid. Een nobel initiatief maar volgens mij hebben we er nog niet zolang geleden al één gehad. Onder leiding van VVD-er Ed Nijpels met als titel ‘Grijs werkt! Taskforce Ouderen en Arbeid’. Laten we eerst eens kijken wat deze taskforce opgeleverd heeft voordat we weer een hoop ‘grijze haren’ aan het werk zetten.

Want dat ‘grijs werkt’ bleek in min of meer dezelfde periode ook wel uit de presentatie van de top 200 meest invloedrijke Nederlanders in de Volkskrant. In de top 10 zitten maar liefst 8 zestigers, 1 vijftiger en 1 veertiger. De wijsheid komt met de jaren is het spreekwoord. En met zoveel ‘wijze grijze haren’ aan de top van het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap moet het met de arbeidsparticipatie van ouderen wel goed komen. Toch?

Laten we stoppen de verschillende groepen tegen elkaar uit te spelen. Dat kan ik als veertiger makkelijk zeggen. Te oud om nog bij de jonkies te horen, te jong om met de 50+-ers van Henk Krol mee te mogen doen en ook geen dertiger meer de groep waar het SCP zich zorgen om maakt.

drs. J. (Jurriën) Koops
Directeur Sociale Zaken ABU

1 REACTIE

  1. Terecht pleidooi om niet opnieuw een taskforce (liever gewoon ‘werkgroep’) in te stellen. Wat is er terecht gekomen van de voorstellen van de eerdere taskforce? Wel maatregelen van het kabinet om ouderen financieel te ‘prikkelen’ (lees: dwang) weer werk te zoeken, maar de sociale partners moeten maar zorgen, dat ouderen ook werk krijgen. Van dat laatste is nog weinig tot stand gekomen.
    Ik weet zeker dat ‘grijs’ wil werken! De selecte groep uit de top 200 is geen goed voorbeeld. Deze groep heeft het geluk dat besluitvorming in Nederland nog steeds via ‘old boys’ loopt.
    Wat hebben de overheid en de sociale partners nu concreet gedaan met alle aanbevelingen van Ed Nijpels c.s.?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here