Eén basisexamen voor flexbranche?

0
299

Eén basisexamen voor de flexbranche?

One size fits all past niet meer

Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat de flexbranche volop in beweging is. De dienstverlening is breder dan we jaren geleden konden voorspellen. Specialisatie en functiedifferentiatie zijn hier een gevolg van. Dat maakt het SEU-examen voor sommige examenkandidaten een pittige opdracht. Je hebt tenslotte niet dagelijks te maken met álle examenonderwerpen.

Het mooist vertolkte Alexander dit, toen ik hem tegenkwam vlak nadat hij het SEU-examen had gedaan. “Tjonge,” mopperde hij, met rode wangen van de exameninspanning, “Ik werk bij een payroll dienstverlener. Het was best lastig voor mij om alles te weten over de wet- en regelgeving rondom sollicitaties. Ik heb helemaal geen direct contact met klanten en werknemers. Jullie zouden moeten begrijpen dat ik dan onmogelijk alles kan weten van sollicitatie, inschrijving en vacaturebehandeling.”

Ik kan mij zijn gevoel wel indenken. De tijd waarin de intercedent verantwoordelijk was voor ‘alles’ is voorbij. Taken worden verdeeld, talenten benut, functies veranderen en specialisten worden geboren. Deze veranderingen zijn van invloed op de behoefte aan kennis. Eén algemeen basisexamen voor alle medewerkers in de flexbranche past niet meer.

Basiskennis voor iedereen
Kennis over bijvoorbeeld privacywetgeving, voorkoming van discriminatie en de verantwoordelijkheden rondom werkgeverschap is voor iedereen werkzaam in de flexbranche relevant. Maar, zoals Alexander al aangaf, er zijn ook onderwerpen die meer of minder relevant voor je zijn, afhankelijk van je functie.

Het roer om met examens voor backoffice of commercie
Wij bewegen mee met de ontwikkelingen in de branche en vernieuwen de examens. Het SEU-examen Uitzendmedewerker toetst jouw kennis aangaande wet- en regelgeving omtrent sollicitatie, inschrijving en vacaturebehandeling. Dit is relevant als je direct contact hebt met (potentiële) klanten en uitzendkrachten vanuit een commerciële rol.
Focus jij in jouw werkzaamheden vooral op backofficeactiviteiten? Dan hebben we goed nieuws voor je. Het nieuwe SEU-examen payroll zoomt in op werkgeverschap, toepassing (inleners) cao en de contract- en salarisadministratie.

In beide examens toetsen we uiteraard de algemene basiskennis die relevant is voor alle medewerkers in de flexbranche.

We verwachten met deze examenvernieuwing mensen als Alexander tegemoet te komen. Wat vind jij van deze examenwijzigingen? Laat je reactie hieronder achter of mail naar b.kramer@seu.nl

Barbara Kramer, Manager SEU

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here