De prestaties van de Nederlandse uitzenders op de beurs medio 2012

0
621

20 juni 2012

Column Ruud van Megen

De prestaties van de Nederlandse uitzenders op de beurs medio 2012

We hebben vrijwel een half beursjaar achter de rug. Randstad besloot het jaar 2011 met een koers van 22,86, en noteert op 19 juni een slotkoers van 23,745. Een paar procent omhoog dus, maar voor een volatiel aandeel als Randstad is dit een fluctuatie van één dag. We zouden dus kunnen zeggen dat er voor een aandeelhouder niets is gebeurd; maar als we verderop naar de grafiek kijken, zult u zien dat niets minder waar is. Er is al een hoogste koers geweest van 30,09, en een laagste van 20,525. Dit zijn gigantische schommelingen voor een aandelenportefeuille, maar aandeelhouders weten bij Randstad niet beter, want deze waarde-fluctuaties zijn normaal voor het aandeel. Overigens moet in aanmerking genomen worden dat Randstad niet alleen in koers omhoog is gegaan, er is ook een zeer goed dividend betaald.

Beursprestaties van Nederlandse uitzenders met elkaar vergeleken
Randstad is dus een beetje omhoog na bijna zes maanden koersvorming. Hoe deden de andere Nederlandse uitzenders ten beurze het? Ik geef u het rijtje met slotkoersen van 2011 en de slotkoers van 19 juni 2012. We beginnen voor de volledigheid nog eens met Randstad.

Randstad: 22,86 – 23,745
Randstad is 3,87 % meer waard geworden
Brunel International: 22,78 – 32,20
Brunel International is 41,35 % meer waard geworden
USG People: 6,41 – 5,78
USG People is 9,83 % in waarde gedaald
DPA: 0,9 – 1,228
DPA is 36,44 % meer waard geworden
The Member Company: 9,65 – 14,20
The Member Company is 47,15 % meer waard geworden.
AamigoO Group: 3,96 – 3,4
AamigoO Group is 14,14 % in waarde gedaald

TMC
U ziet, de verschillen zijn enorm. De beleggerstevredenheid is het grootst geweest bij de Member Company, en dat is geen toeval. De grote outperformer op de AEX is ASML, en The Member Company is een detacheerder in dezelfde regio (Eindhoven) van hoogopgeleid technisch personeel. The Member Company profiteert dus van de vraag naar producten en diensten van o.a. ASML, en ASML profiteert weer van de stormachtige ontwikkelingen wereldwijd op o.a. het gebied van de smartphone.
Hieronder ziet u de grafiek van TMC.

TMC beurskoers dag lijn grafiek 19 juni 2012

De belangrijkste vraag die we ons moeten stellen, is hoe duurzaam deze goede gang van zaken voor TMC is. Met een koerswinstverhouding van 8 is het aandeel niet bijzonder hoog gewaardeerd. Ondanks dat het aandeel al boven de all time high uit 2007 is geweest, zijn beleggers dus toch nog terughoudend. Dit heeft ongetwijfeld te maken met vraagtekens bij de vooruitzichten. Ook hoogwaardige technologie kent een varkenscyclus, zo is in de laatste twintig jaar duidelijk gebleken. Ik vind dat de grafiek er op dit moment nog prima uitziet. Het aandeel heeft acht weken geconsolideerd, en lijkt nu weer omhoog te willen. Het aandeel heeft de forse stijging in 2012 rustig gecorrigeerd en er was geen grote verkoopdruk. Ik denk dat een aanval op de top van het jaar, tevens de all time high in dit aandeel, er wel in zit in 2012. Mocht dit zo ver komen, dan past er wel een waarschuwing. Gezien de lengte van de cyclus moeten we rekening gaan houden met een langere neerwaartse fase wanneer hier nieuwe toppen gezet zijn. Maar momenteel oogt alles nog positief.

Brunel
Komen we dan bij de goede tweede qua beursperformance, Brunel International. Brunel presteert al langer veel beter dan de Amsterdamse graadmeter voor middelgrote ondernemingen AMX, waarin het is opgenomen. Brunel richt zich op veel meer sectoren van de economie dan TMC. Voor beleggers is de gang van zaken bij Brunel Energy interessant, omdat dit onderdeel van het bedrijf tot nu toe een goede vraag naar gespecialiseerd personeel in de olie- en gassector reflecteert. De waardering voor Brunel door beleggers is veel hoger dan voor TMC, en daarmee is de beurskoers kwetsbaarder wanneer het slechter zou gaan: de koerswinstverhouding is hier 17,55, meer dan het dubbele van die van TMC. Van Brunel wordt dus meer verwacht door beleggers.
Hieronder ziet u de maandgrafiek van Brunel.

Brunel beurskoers maandgrafiek 18 juni 2012

Kijken we goed naar de maandgrafiek van Brunel, dan zien we een interessante parallel met de laatste grote opwaartse cyclus in dit aandeel. Vanaf 2003 zagen we om en nabij 40 maanden stijging voor Brunel; momenteel gaat het om een beweging die vrijwel dezelfde lengte heeft. De laatste cyclus beliep zes jaar, en alhoewel de geschiedenis zich niet precies op dezelfde manier pleegt te herhalen, geeft de zigzaggende golfbeweging van het laatste jaar aan dat de stijgende trend op zijn einde kan lopen. Ook een telling tot ‘13’, een telling die poogt een mogelijke top aan te wijzen en daarmee een uitputting van een bepaalde trend, is nu uit te voeren. De ‘13’ kan al staan. Het gaat echter om een maandgrafiek, en ook al zou deze ‘13’ achteraf correct aangeven dat de cyclus op het punt staat om naar beneden te draaien, dat kan ook nog maanden duren.
Ik verwacht persoonlijk dat het sentiment rond Brunel nog goed kan blijven en dat het aandeel verder kan gaan oplopen, richting de € 40,00. Maar dan is een echte uitname van de all time high noodzakelijk en Brunel aarzelt op dat punt tot nu toe. Mocht de koers toch weer vleugeltjes krijgen richting genoemde € 40,00, dan is het hetzelfde verhaal als bij TMC: nieuwe toppen voor een aandeel als Brunel zouden wel eens verkoopwaardig kunnen blijken te zijn. Dit impliceert weer, dat ik verwacht dat uiterlijk in 2013 ook de onderliggende business voor Brunel meer geraakt kan worden door de malaise die kan volgen op het voortwoekeren van de schuldencrisis.

DPA Group
DPA is qua performance in 2012 een goede derde tot nu toe. Kijkt u naar de onderstaande grafiek.

DPA Group beurskoers daggrafiek 19 juni 2012

U ziet dat DPA Group in de grote cyclus veel zwakker ligt; hier is sprake van een mogelijke ‘turn-around’. DPA heeft overnames gedaan, o.a. Benkis is overgenomen, en SNS-analist Steens hanteert een koersdoel van € 1,50 voor het aandeel. Er werden zwarte cijfers geschreven, zo bleek in mei bij de presentatie van de eerste-kwartaalcijfers. Tot nu toe een bemoedigend verhaal dus. Ik heb zelf geen koersdoel voor DPA; de koershistorie is wat te kort voor mij en de handel in het aandeel wat dun. Maar in 2012 hebben kopers van DPA tot nog toe gelijk gehad.

Randstad
Randstad is ten beurze onze belangrijkste uitzender. Laten we eens kijken naar twee grafieken, een daggrafiek voor de kortere termijn en een weekgrafiek voor de langere termijn.

Randstad beurskoers daggrafiek 18 juni 2012

Randstad beurskoers weekgrafiek 18 juni 2012

Op de daggrafiek is naar mijn idee een neutrale trend zichtbaar. Er is een opwaartse cyclus geweest, beleggers hebben het aandeel op vermeend lage niveaus opgepikt en de koers opgedreven; toen vervolgens weer het pessimisme dominant werd over de schuldencrisis, daalde Randstad weer tot vrijwel het begin van de vorige cyclus bereikt werd. Het positieve element is momenteel, dat er tot nu toe een fractioneel hogere bodem is geplaatst. De koers is sindsdien aan het oplopen, en dit gebeurt in lijn met de AEX en de beurzen wereldwijd. Het kan dus nog steeds om een stijgende trend gaan, die gekenmerkt wordt door hogere toppen en hogere bodems.
Kijken we naar de weekgrafiek, dan zien we dat vanaf de grote cyclusbodem in 2009, Randstad per saldo opgelopen is en een goede opwaartse trend ontwikkelde, tot die in 2011 werd afgebroken. De neerwaartse trend uit 2011 heeft gebodemd bij een ‘13’, een teken dat beleggers een onderliggende waarde zo ver hebben verkocht, dat kopers willen gaan instappen.
Ik ben nog steeds positief over de beurs op dit moment, en ook voor Randstad staan technisch op dit moment de seinen op groen. Rond € 24,00 ligt een belangrijk weerstandsniveau, dus daar zullen we moeten zien hoe het aandeel zich gedraagt.
De beleggersgemeente is in het algemeen positief over Randstad. SNS Securities hanteert een koersdoel van € 50,00 voor Randstad en denkt dat het aandeel kan profiteren van de groeiende vraag naar flexibele arbeid. Ik weet niet waar men het koersdoel € 50,00 vandaan haalt, maar Randstad is natuurlijk zeer beweeglijk. Ik acht het zelf mogelijk dat Randstad de top van het jaar kan aanvallen in 2012. Als dat zou gebeuren gaat het al om een zeer grote koerspotentie.

USG People
Als we afzien van de relatief kleine speler AamigoO, valt de zwakke performance van USG People in 2012 op. Helaas is dit niets nieuws; maar u ziet aan de grafiek dat USG in 2012 feitelijk niet zo veel afwijkt van Randstad.

USG People beurskoers daggrafiek 18 juni 2012

Ook hier een grotere opwaartse beweging die daarna verkocht werd. Het verschil is dat USG iets verder verkocht is, en dat de ‘13’ hier minder mooi een mogelijke ommekeer in het beleggerssentiment voorspelde.
De cijfers van USG in april vielen overigens nog goed. U ziet dit in de grafiek; USG liep op één dag meer dan 10 % op, op de voorlaatste handelsdag van april. Maar daarna maakte negativisme zich weer meester van beleggers. De laatste ABU-cijfers zijn natuurlijk ook niet geweldig, met alleen een stijging bij de administratieve sector in periode 5, van + 2 %. In de andere sectoren was er in periode 5 sprake van een daling.

Samenvatting: op dit moment positief
Samenvattend kunnen we stellen dat de trend overeind is gebleven, dat beleggers houden van de uitzenders die een (op dit moment nog) lucratieve niche-markt bespelen, zoals Brunel International en The Member Company. Dat is goed te begrijpen, fundamenteel verdedigbaar, en het zal pas veranderen wanneer het economisch duidelijk beter gaat. Momenteel is ten beurze alles politiek; of er voldoende bedrijvigheid is, hangt in Europa met name samen ermee, wat de Europese Centrale Bank gaat doen en hoe de Europese politici zich opstellen. Een nieuw rondje vers geld bijdrukken, zoals de Amerikaanse Federal Reserve Bank een paar keer heeft gedaan, is op dit moment positief voor de beurs, en dus ook voor de uitzenders. En ik verwacht dat we dit binnenkort weer zullen gaan beleven, ook al vrees ik voor de gevolgen van deze politiek in de toekomst.

Het idee dat Randstad (en ook USG) een flinke sprong moet kunnen maken omdat de vraag naar flexibele arbeid eerder toe zal nemen dan afnemen, is alleen juist in het licht van deze macro-economische en macro-politieke ontwikkelingen. Ik ga er vanuit dat het optimisme wat we zien terugkeren op de markt kan aanhouden op dit moment, maar dat dit uitstel van executie is. Het werkelijke grote plaatje is er nu eenmaal een van schulden die afgebouwd moeten worden, en daarbij hoort vooral deflatie, lagere lonen, lagere pensioenen, verlies van banen, verlies van welvaart, en verlies van privileges voor de bezittende klasse. We kunnen dit proces wel uitstellen, maar niet afstellen. Randstad en de andere uitzenders kunnen profiteren van meer flexibele arbeid, maar dan moeten die banen er wel zijn…