Gelijk werk, gelijk loon

0
1516

Column

Gelijk werk, gelijk loon

Met het aantreden van het nieuwe kabinet van VVD en PvdA gaat er een zucht van verlichting door een groot deel van de samenleving. Ons land snakt naar een aantal jaren van politieke rust in de tent, waardoor dit stabiele midden-kabinet ons land weer op de rails kan krijgen. Geen experimenten meer in de marges, maar een ‘ready-steady-go-beleid’ waar we mee vooruit kunnen de komende jaren. Oude kwesties worden opgelost, nieuwe wegen worden ingeslagen en Europa mag weer worden genoemd. Zelfs het poldermodel wordt van stal gehaald om het maatschappelijk middenveld mee te krijgen.
Een mooie nieuwe start in Nederland.

Een paar weken voor de totstandkoming van ons nieuwe kabinet begon er op een heel ander vlak wat mij betreft al een nieuw tijdperk in Nederland. De rechtbank stelde een paar honderd Poolse werknemers in het gelijk die aan de nieuwe energiecentrale in de Eemshaven werkten. Het ging om 700 medewerkers van een Pools installatiebedrijf die in Nederland waren gedetacheerd. Zij werden via verloning in Polen niet volgens de Nederlandse metaal-CAO betaald, maar ontvingen slechts een basisuurloon (WML) met een zogenoemde netto onkostenvergoeding. De rechter liet geen spaan heel van die constructie en veroordeelde de werkgever tot correcte betaling met terugwerkende kracht. En zo hoort het ook.
Ook het aantal ‘uitzendbureaus’ dat arbeidsmigranten in het buitenland verloont door middel van deze ‘A1 constructie’ neemt gestaag toe, maar geen enkele heeft mij tot nu toe kunnen aantonen dat ze hierbij alle wettelijke- en CAO-regels hanteren.

De uitspraak van deze rechter vind ik dan ook een geweldige doorbraak. Bij gelijke werkzaamheden, ongeacht de herkomst van de werknemers, hoort een gelijke beloning. Punt uit.

De uitspraak van de rechter bracht ook een andere kwestie aan het licht. De werkgever van de 700 Poolse medewerkers was een onderaannemer van grote, internationaal opererende firma’s die – volgens FNV Bondgenoten – stuk voor stuk wegkeken en zich op deze wijze onttrokken aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een prima observatie van de vakbond en geheel in lijn met de beleidslijnen die minister Kamp van Sociale Zaken de afgelopen jaren heeft uitgezet.
Het feit dat de FNV-bonden en een VVD-minister op een lijn zitten is voor mij volstrekt vanzelfsprekend. Het behoorlijk belonen van buitenlandse werknemers is geen kwestie van politieke voorkeur, maar een kwestie van beschaving.

Daar komt nog bij dat ons land de komende jaren te maken zal krijgen met demografische veranderingen, waardoor we arbeidsmigranten meer dan ooit nodig zullen gaan hebben. Het is te verwachten dat Lodewijk Asscher het beleid van Henk Kamp voor arbeidsmigratie zal gaan voortzetten. Wat mij betreft mag het kabinet zich daarbij gesteund weten door die recente uitspraak van de rechter over de Eemshaven en doorpakken.

Het is te triest voor woorden, dat er om de zoveel weken weer een affaire is van werkgevers die buitenlandse werknemers op schunnige wijze uitbuiten en mensonterend huisvesten. Wat ons land nodig heeft is een nieuwe moraliteit op het gebied van buitenlandse werknemers. Als alle inlenende bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en niet wegkijken bij het contracteren van buitenlandse werknemers via een tussenpersoon, dan maken wij als samenleving al een grote stap voorwaarts. Laten we hopen dat ons nieuwe kabinet daar krachtig voor zal pleiten. En dat het de overtreders keihard aanpakt.

Frank van Gool


Gerelateerd nieuws
> Remak Eemshaven moet inlenersbeloning betalen
> REMAK Eemshaven vindt voorstellen FNV niet acceptabel
> Poolse werknemers Eemshaven krijgen gelijk loon voor gelijk werk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here