Gaat bij jou de vlag uit?

0
219

Overal wapperen weer vlaggen met schooltassen
Ik word er vrolijk van!
Een mooie traditie om het behalen van je diploma te vieren en een (school)periode af te sluiten. Maar, wat is de volgende stap? Doorstuderen? Werken? Wat je ook kiest, (persoonlijke) ontwikkeling blijft belangrijk en zoals eerder geschreven, een afsluitend examen is een goede keus.

Jaarlijks doen ruim 2.500 medewerkers uit de Flexbranche het SEU examen: een onafhankelijk, betrouwbaar en toepassingsgericht examen, dat bestaat uit meerdere gesloten vraagvormen. De kwaliteit van het examen wordt geborgd door de examencommissie in samenwerking met experts en toetsdeskundigen.

Betrouwbaar en objectief
Het gebruik van gesloten vragen zorgt ervoor dat er in korte tijd veel kennis getoetst wordt en dat het examen snel en volledig objectief wordt beoordeeld. Gesloten vragen zijn goed te analyseren op basis van moeilijkheidsgraad en betrouwbaarheid. Alle vragen binnen het SEU Examen worden twee keer per jaar geanalyseerd op basis van deze statistische gegevens. Dit draagt bij aan de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de toets.

Toetsen van kennis en toepassing
De multiple choice vraag is de meest bekende en meest gebruikte vraagsoort in toetsen met gesloten vragen. SEU kiest ervoor om verschillende vraagsoorten in haar examen te gebruiken. Het gebruik van verschillende vraagsoorten maakt het mogelijk om zowel kennis als de toepassing van kennis te toetsen.

Zoveel mensen, zoveel meningen
Veel deelnemers zijn gewend aan multiple choice vragen in een examen, andere deelnemers hebben al ervaring met invul-, stelling- of numerieke vragen. Docenten stellen graag multiple select vragen, omdat je daarmee goed kan toetsen of iemand de materie echt beheerst. Het SEU examen biedt voor ieder wat wils en toetst met al deze verschillende vraagvormen. De verdeling kennis- en toepassingsvragen is, evenals de verdeling uitzendkennis en sociale zekerheid, vastgesteld. De verdeling van het soort vragen is niet exact vastgesteld, maar uit onderzoek blijkt dat de verschillende examenwerken een gelijkwaardige verdeling laten zien tussen de verschillende vraagsoorten.

Beoordeling examen
Bij de beoordeling van een examen wordt gebruik gemaakt van een vastgestelde zak/slaaggrens. SEU hanteert hiervoor een vaste cesuurmethode. Dit betekent dat de zak/slaaggrens is vastgesteld op basis van het soort vragen dat gebruikt wordt in het examen. Daarnaast vindt er een gokkans correctie plaats.

Wat is jouw ervaring?
Welke vraagvorm beantwoord jij het liefst? En welke vind jij het moeilijkste? Deel jouw ervaringen in een reactie hieronder.

Barbara Kramer, SEU

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here