zaterdag 24 oktober
Het laatste nieuws uit de flexbranche op één plek

Flexibele schil krimpt, behoefte aan interne flexibiliteit groeit

209
Sarike Verbiest, TNO, heeft (pre-corona) onderzoek gedaan naar flexibele arbeid, in opdracht van de ABU. Hoe zien bedrijven de inrichting van hun flexibiliteit over 5 jaar? Welke effecten heeft corona op die vraag?

Dit is niet de tijd om uitzenden te beperken

159
Dit is niet de tijd om uitzenden te beperken. Dat vinden ook onze buurlanden die vanouds geneigd zijn om uitzenden te beperken, maar die juist in deze crisisperiode de toegevoegde waarde zien van uitzendwerk.

AVG en gebruik van social media bij recruitment

153
Sociale media en online platforms worden steeds vaker gebruikt bij recruitment. Wat zijn daarvoor de AVG-richtlijnen? Experts Gerrit van Rooij en Jolanda Aalten geven tips bij concrete cases.

Gemeenten, help bij woonlocaties voor arbeidsmigranten

101
Door een gebrek aan woonlocaties voor arbeidsmigranten kent Nederland een tekort van minstens 120.000 gecertificeerde bedden. Het beeld van aparte slaapkamers voor alle arbeidsmigranten in Nederland lijkt daarmee een utopie. De oplossing ligt in handen van gemeenten, vindt Jeroen Voorveld (ABU).

Tijdelijk overwerk en gedifferentieerde WW-premie

159
Tijdelijke urenuitbreiding kan gevolgen hebben voor de hoogte van de gedifferentieerde WW-premie. Welke specifieke problematiek komt hierbij kijken? Hoe voorkom je dit? Annemiek Poortman, werkzaam bij Marxman Advocaten, licht het toe.

Geen transitievergoeding verschuldigd of wel?

944
Is het betalen van transitievergoeding wel of niet verplicht? In sommige gevallen kan het onredelijk aanvoelen om een transitievergoeding te betalen. Denk bijvoorbeeld aan een disfunctionerende uitzendkracht. Toch is het verstandig niet al te lichtvaardig met dit soort situaties om te gaan.

Twee cao’s in één werkweek, hoe bereken je het uitzendloon?

627
Het komt in de praktijk regelmatig voor dat een medewerker in één week twee verschillende uitzendingen heeft. Van welke Normale Arbeidsduur (NAD) ga je dan uit? Wat doe je met de berekening van overuren en opbouw van reserveringen? Linda Bol, Inspecteur bij Bureau Cicero, zet het op een rij.

Examen op de (thuis)werkplek, toekomstmuziek of realiteit?

103
Met online proctoring doe je examen op een zelfgekozen locatie waarbij een toezichthouder op afstand meekijkt in de ruimte en op jouw scherm. Deze vorm van toezicht houden bestaat al langer, maar werd in Nederland nog beperkt ingezet. Wij verwachten dat dit in de toekomst ook voor SEU kansen biedt.

Vacatureteksten schrijven: wat zijn de regels?

223
Aan welke regels moet je je houden bij het schrijven van vacatureteksten? Waar moet een vacaturetekst allemaal aan voldoen volgens de wet- en regelgeving? Lees deze tips.

Wet franchise komt eraan, wat gaat er veranderen?

391
De Wet franchise is van toepassing op alle franchiseovereenkomsten en treedt naar verwachting in werking per 1 januari 2021. Ook franchiseformules in de uitzend- en payrollmarkt krijgen er dus mee te maken. Hoe?

Geen persoonsgegevens meer naar Amerika?

195
Op 16 juli 2020 heeft het Europees Hof van Justitie het 'Privacy Shield' - tussen de EU en de VS - als gegevenswaarborg onrechtmatig verklaard. Wat zijn de consequenties van deze uitspraak?

Wopke-Wiebesfonds en personeel voor de toekomst

276
Maandag werd het Wopke-Wiebesfonds gelanceerd, 20 miljard voor de komende vijf jaar. Hebben ze daarbij aan het investeren in mensen, in toekomstig personeel gedacht? Laat de uitzendsector dat dan doen.

Welke investeringen zijn nodig voor de arbeidsmarkt?

258
Na NOW-1 en NOW-2 breekt de coronacrisis op de arbeidsmarkt pas echt los. Er komen 400.000 werkzoekenden bij. De ABU pleit voor een omvangrijk sociaal investeringspakket voor de arbeidsmarkt.

Zo werf je zorgpersoneel

247
Er zijn grote personeelstekorten in de zorg. Een goede vacaturetekst schetst het juiste beeld van een zorgvacature. Lees deze 5 tips voor doelgroepgerichte vacatureteksten om zorgpersoneel te werven.

Uitzendbeding bij ziekte in ABU- en NBBU-cao

1700
Valt straks het doek voor het uitzendbeding bij ziekte in de ABU- en NBBU-cao’s? Recente jurisprudentie en technische beleidsadviezen bij het rapport van de Commissie Borstlap wijzen in die richting. Terecht?

Uitzend-cao en loon bij arbeidsongeschiktheid van flexkrachten

677
Wat zijn de cao-regels voor het uitbetalen van ziekengeld van flexkrachten? Aan welke verplichtingen moet het uitzend,- detacheringsbureau voldoen? Linda Bol, Inspecteur bij Bureau Cicero, geeft uitleg.

LAATSTE NIEUWS

INTERVIEWS

COLUMNS