"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Omzet Randstad krimpt opnieuw, ook in Nederland

Randstad heeft omzetkrimp en rendementen nog niet onder controle, maar verwacht nu wel verbetering. En Randstad neemt zorgspecialist Zorgwerk over.

Dinsdagochtend publiceerde Randstad z’n cijfers over het derde kwartaal, en die waren ook dit kwartaal nog stevig rood gekleurd: zo is de omzet van de groep in Nederland gekrompen met -7% (ten opzichte van een jaar eerder, na correctie voor werkbare dagen, eventuele overnames en wisselkoersverschillen). Dat was al de zevende stevige kwartaalkrimp op rij, maar toch iets minder dan in het vorige kwartaal, toen de omzet van de Randstad-groep in Nederland met -9% kleiner werd. De omzetkrimp was wel aanzienlijk groter dan die van ManpowerGroup eind vorige week.

Mondiaal

Wereldwijd zag Randstad de omzet in het derde kwartaal met -5,9% afnemen, naar 6,0 miljard euro. In het vorige kwartaal was de omzetkrimp nog -8%, cumulatief is de mondiale omzet over de eerste 9 maanden met -7% gekrompen.

De brutomarge van het totale concern zakte naar 19,5% van de omzet (20,6% een jaar eerder) en de winstmarge (voor rente, belastingen en goodwill-afschrijvingen, EBITA) zakte ook dit kwartaal weer sterk, van 4,4% in Q3 2023 naar 3,3% van de omzet. Het viel de aandelenbeurs blijkbaar heel erg mee: halverwege de middag stond het aandeel Randstad (RAND.AS) +2,7% hoger dan gistermiddag bij sluiting, terwijl de beurs (AEX) op een kleine min van -0,2% stond.

Noord-Amerika en Duitsland niet

In de Randstad-groep was Operational (vooral grootschalig uitzenden) in het derde kwartaal goed voor 67% van de totale concern-omzet, Professional (onder andere detacheren) voor bijna 16%. De rest van de omzet komt voor twee derde van Digital en voor een derde van Enterprise (onder andere MSP en RPO). Operational boekte ook in het derde kwartaal met -4% de kleinste omzetkrimp, Professional werd -10% kleiner. Digital deed -11% en Enterprise -8%. 

Ook geografisch waren de verschillen binnen het Randstad-concern groot. In Noord-Amerika, goed voor net geen 20% van de mondiale concern-omzet, realiseerde Randstad een omzetkrimp van liefst -9% (cumulatief over de eerste 9 maanden -13%). De winst (EBITA) zakte er met ruim een derde naar een winstmarge van 3,6%.

De omzet in Noord-Europa (goed voor ruim 31%) daalde met -8% (cumulatief -9%), en de winstmarge ging van 4,7% naar 3,8%. Duitsland kreeg ook dit kwartaal met -11% de sterkste omzetdaling van de regio te verwerken (cumulatief -14%). De cumulatieve winstmarge in Duitsland is met +0,3% nog net positief.

Zuid-Europa (plus Groot-Brittannië en Latijns-Amerika) is met bijna 39% de grootste Randstad-regio en zag de omzet met nog maar -2% kleiner worden (cumulatief -2%). De winstmarge zakte er relatief weinig, van 5,3% naar 4,5%. Frankrijk, in z’n eentje goed voor 15% van de concern-omzet, beleefde een krimp van -7% (cumulatief -6%). De winstmarge zakte er stevig van 5,2% naar 3,9%. De Italiaanse omzet groeide met +3%, de Spaanse omzet vertoonde double digit growth, dus minstens +10% ten opzichte van een jaar eerder, en in Brazilië groeide de omzet met +13%.

De kleinste Randstad-regio tot slot is Asia-Pacific, goed voor 10% van de totale omzet; daar zakte de omzet met -5% (cumulatief -7%) en de winstmarge van 5,0% naar 4,8%.

Gemêleerd beeld in Nederland

Nederland is qua omzet nog steeds het grootste land in de regio Noord-Europa, en goed voor ruim 12% van de omzet van het totale Randstad-concern. Met een omzetkrimp van -7% in het derde kwartaal kwam de omzet van de Randstad-groep in ons land uit op 736 miljoen euro. De Nederlandse Operational-omzet daalde met een heel stevige -8% (was -10%), terwijl de Professional-omzet in ons land net als in het vorige twee kwartalen met +1% groeide. De winstmarge (EBITA) zakte van 6,0% in Q3 2023 naar 5,3%.

De Nederlandse kwartaalomzet van 736 miljoen euro is één van de laagste in de afgelopen 10 jaar, alleen in de corona-kwartalen van 2020 ging het slechter. De overwegend lagere omzetten in de periode van 2009-2014 zijn enerzijds een gevolg van de abominabele economische situatie van toen (hypothekencrisis, eurocrisis) en anderzijds van de inmiddels sterk gestegen gemiddelde uurtarieven.

De voorgenomen overname van de zorg-specialist Zorgwerk zal de Nederlandse omzet van de Randstad een aardige boost geven van wellicht zo’n 150-200 miljoen euro per kwartaal. De totale bruto-marge van Zorgwerk lag in 2023 op 206 miljoen euro. De zorgsector is in termen van werkgelegenheid (veruit) de grootste sector van de Nederland, en de vergrijzing blaast hierbij nog een stevige groeiwind in de rug.

Verwachtingen

In de eerste weken van oktober zag Randstad de mondiale omzet stabiliseren op het niveau van het derde kwartaal. Omdat de omzet in het laatste kwartaal van vorig jaar een sterke krimp (-12% j/j) liet zien, zal de krimp dit kwartaal daarom meevallen.

Wim Davidse is director Trends & Insights bij ZiPmedia en toekomstverteller en strategisch prestatie-adviseur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *