"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Nederlandse bedrijven zijn naïef over hun veiligheid: ‘We leven in Lalaland’

Veel Nederlandse organisaties hebben een rooskleurig beeld van hun eigen veiligheid en onderschatten de risico’s waarmee ze te maken kunnen krijgen. “We leven in Lalaland,” stelt Meggi Deltrap van Dyami Security Intelligence. “Er wordt te weinig aandacht besteed aan zaken als databeveiliging, privacy en weerbaarheid.”

Tijdens de viering van het 15-jarig jubileum van ZiPmedia, onlangs gehouden bij ABN AMRO in Amsterdam, sprak Deltrap over de toenemende risico’s voor ondernemers. In het thema ‘Ondernemen in de kantelende wereld van werk’ benadrukte ze dat bedrijven op het gebied van veiligheid, datasecurity en privacy veel weerbaarder moeten worden.

Deltrap is hoofd van de afdeling Business Development bij Dyami, een commercieel inlichtingen- en veiligheidsbureau dat is opgericht door oud-AIVD’er Eric Schouten.

Volgens Deltrap hebben veel bedrijven geen goed zicht op de dreigingen die hen kunnen raken. “We sluiten onze ogen en hopen op het beste,” zegt ze.

Nieuwe oorlogsvoering: een hybride strijd

We bevinden ons volgens Deltrap in een nieuw tijdperk van oorlogsvoering, een hybride variant waarin digitale en fysieke dreigingen hand in hand gaan. “Rusland probeert Europa te ontwrichten door middel van sabotage, spionage en beïnvloeding,” legt ze uit. “Spionage gebeurt nog steeds veel op de ‘ouderwetse’ manier van informatie ontfutselen tijdens ogenschijnlijk onschuldige een-op-een gesprekken.”

Een recent voorbeeld van deze hybride dreiging vond afgelopen zomer plaats in Parijs, waar een Russische chef-kok werd opgepakt op verdenking van spionage voor de Russische geheime dienst. “Kirill Griaznov werkte al veertien jaar in exclusieve restaurants waar regelmatig invloedrijke gasten kwamen. Hij zou plannen hebben gehad om de openingsceremonie van de Olympische Spelen te saboteren,” vertelt Deltrap.

Ook China vormt een risico

Rusland is echter niet de enige speler in dit spel. Ook China is actief op het gebied van spionage. “Je moet er altijd van uitgaan dat iemand geïnteresseerd is in jouw kennis of informatie,” waarschuwt Deltrap. “Het verschil met Rusland is dat China er openlijker over is: zij streven naar een multipolaire wereldorde.”

Om deze geopolitieke dreigingen het hoofd te bieden, moeten we volgens Deltrap onze ‘geopolitieke spier’ trainen. Ze verwijst daarbij naar eerdere campagnes van de overheid waarin werd aangeraden noodvoorraden aan te leggen voor 72 uur. “In Latijns-Amerika zijn mensen al weerbaarder, omdat ze gewend zijn aan onzekerheid.”

Een laatste tip van Deltrap: zorg dat je altijd een ouderwetse radio in huis hebt. “Als alle systemen uitvallen, werkt die in ieder geval nog.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *