SLUIT MENU

Pas op voor AI-cyberaanvallen: hoe kun je je uitzendbedrijf beschermen?

Er wordt wereldwijd steeds meer AI gebruikt bij cyberaanvallen. Ontdek hoe aanvallers AI gebruiken, en hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen.

Met de opkomst van handige tools zoals ChatGPT en andere AI-tools kunnen bedrijven potentieel een stuk meer werk doen in minder tijd. Maar helaas geldt dat niet alleen voor bonafide bedrijven, maar ook voor hackers en andere cybercriminelen. Zij kunnen hun modellen namelijk met AI trainen, zodat deze op de automatische piloot zoveel mogelijk bedrijven hacken. 

Omdat cyberaanvallen geautomatiseerd kunnen worden, lopen meer bedrijven dan ooit tevoren gevaar. Dat geldt zeker voor bedrijven, zoals uitzendorganisaties die heel veel digitale contacten hebben met (nieuwe en nog onbekende) klanten en kandidaten.  

En dat is niet alles: AI kan ook ingezet worden om malware en andere schadelijke software een stuk efficiënter te maken. Daarom is het van belang dat alle bedrijfseigenaren niet alleen op de hoogte zijn van de potentiële voordelen van AI, maar ook van de nadelen. 

In dit artikel bespreken we wat AI-gedreven cyberaanvallen inhouden en hoe jij jouw bedrijf hiertegen kan wapenen. Er zijn namelijk verschillende zaken die je kan implementeren in je bedrijf om zo veilig mogelijk te blijven. Onze toptip is om een veilige VPN in Nederland te gebruiken, maar we hebben nog veel meer tips voor je.

De verschillende soorten AI-gedreven cyberaanvallen en kwaadaardige GPT’s

Zoals hierboven vermeld wordt AI op verschillende manieren door hackers ingezet om hun aanvallen sneller én slimmer uit te voeren. Zo hoeven hackers niet langer zelf op zoek naar gebreken en zwakheden van bedrijven, maar kan een AI-model dit automatisch doen. Dit leidt ertoe dat hackers op ongekend grote schaal cyberaanvallen kunnen uitvoeren.

Eén van de manieren waarop cybercriminelen AI inzetten, is door het gebruik van zogenaamde GPT’s. Dit komt je misschien bekend voor, omdat ChatGPT, het grootste en bekendste AI-tekstmodel ter wereld, hier ook gebruik van maakt. GPT is een afkorting voor de term ‘generative pre-trained transformers.’ Concreet kunnen deze modellen voor hackers een enorme hoeveelheden tekst voor websites en phishingmails genereren die niet tot nauwelijks van legitiem te onderscheiden zijn.

Vervolgens kunnen hackers malware aan hun phishingmails toevoegen of naar hun websites uploaden. Op deze manier kunnen ze je computer infecteren zonder zelf een hand uit te steken én zonder dat je er erg in hebt. En buiten de directe schade die AI kan veroorzaken aan je computer, zijn er ook een hoop indirecte bedreigingen waar je van op de hoogte moet zijn.

Een AI-model kan namelijk routinematig zoeken naar zwakheden in de cybersecurity van je bedrijf en valt meteen aan als het een zwakke plek vindt. Het is dus nóg belangrijker om je gegevens goed te beschermen. De impact van een datalek kan namelijk erg groot zijn.

De impact van een datalek op je bedrijf

Een datalek heeft over het algemeen grote gevolgen. Voor uitzenders geldt nog een extra risico: data kan hoog privacy gevoelige persoonsgegevens bevatten. En niet alleen voor jouw bedrijf, maar mogelijk ook voor bedrijven waar je zaken mee doet, je klanten en je kandidaten. De financiële schade voor een bedrijf kan heel groot zijn. Hackers kunnen soms wel miljoenen euro’s losgeld eisen. Als je niet betaalt, dreigen ze je gegevens te vernietigen of je op een andere manier te chanteren.

Daarnaast is er veel operationele schade. Omdat de gegevens van je bedrijf gehackt zijn, staan de werkzaamheden in je bedrijf stil. Het datalek zal eerst opgelost moeten worden. Helaas is een datalek niet van de ene op de andere dag opgelost, waardoor verliezen hier al snel in de honderdduizenden euro’s (of zelfs miljoenen voor grote bedrijven) kunnen lopen.

In 2024 was er nog een groep hackers die zei dat ze de gegevens van maar liefst 560 miljoen mensen in handen hadden. Dit betrof de gegevens van mensen die een account hadden op de site Ticketmaster. Deze hackers hadden niet alleen de adresgegevens van klanten in hun bezit, maar ook creditcardgegevens. En vorig jaar nog werd de KNVB gehackt, waardoor ze een flink bedrag aan losgeld moesten betalen, zodat de persoonlijke gegevens van profvoetballers niet op straat zouden komen te liggen. Het bedrag was naar horen zeggen meer dan een miljoen euro. Goede beveiliging loont dus.

Hoe voorkom je een cyberaanval op je bedrijf?

Een (AI-gedreven) cyberaanval voorkomen is daarom belangrijk. Hieronder geven we je onze beste tips om je bedrijfsgegevens te beschermen:

  1. Train je personeel. Het is essentieel dat alle medewerkers goed op de hoogte zijn van de gevaren van cyberaanvallen. Daarom zijn trainingen essentieel. De meeste datalekken ontstaan namelijk nog altijd door menselijke fouten..
  2. Gebruik van een VPN: Het implementeren van een VPN (Virtual Private Network) is een makkelijke, maar zeer effectieve manier om je bedrijfsnetwerk te beschermen. Een VPN in Nederland versleutelt je gevoelige gegevens en beveiligt je verbinding, wat vooral van pas komt bij het gebruik van onbeveiligde openbare wifi-netwerken. Daarnaast is het ook handig voor medewerkers die thuiswerken, zodat je bedrijfsgegevens overal veilig zijn.
  3. Maak regelmatig back-ups en updates: Regelmatig back-ups maken van je bedrijfsgegevens is essentieel. Hierdoor ben je in het geval van een cyberaanval niet overgeleverd aan de hacker om je gegevens terug te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle software en systemen regelmatig worden bijgewerkt, zodat je ten alle tijde beschermd bent tegen bekende kwetsbaarheden.

Als je deze tips volgt, ben je al een stuk beter beveiligd tegen AI-gedreven cyberaanvallen. Maar voor optimale beveiliging kun je het beste naar een cybersecurity-expert gaan die je advies op maat kan geven. Een expert kan alle zwakke plekken van je cybersecurity aanwijzen en deze vervolgens versterken.

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *