SLUIT MENU

HeadFirst: ‘Dat zzp’ers stilstaan in hun carrière is onzin’

Voor hoogopgeleide zzp’ers is persoonlijke ontwikkeling essentieel, vertelt CEO Marion van Happen van HeadFirst Group. “Stilstaan? Zelfstandig professionals ontwikkelen zich juist om relevant te blijven.”

“Als je als zelfstandig professional relevant wilt blijven, moet je zorgen dat je je blijft ontwikkelen”, zegt Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group. “Zeker binnen de ICT.”

“Zelfstandig professionals zijn over het algemeen bewust van het belang van persoonlijke en professionele ontwikkeling”, zegt Sem Overduin, manager Public Affairs van HeadFirst Group. “Werknemers hebben veel zekerheden en bescherming van hun werkgever, een zelfstandig ondernemer moet zelf zorgen voor continuïteit. Een zzp’er weet dat hij zo goed is als zijn laatste opdracht.”

Learning on the job

HeadFirst Group houdt zich onder andere bezig met arbeidsbemiddeling van professionals in de ICT. “We zien dat de meeste zelfstandigen een proactieve houding hebben als het aankomt op persoonlijke ontwikkeling”, zegt Van Happen. “Daarbij zijn hun projecten complex en iedere keer anders. Ze ontwikkelen zich dus automatisch tijdens opdrachten, learning on the job.”

“In de ICT gaan ontwikkelingen snel”, vertelt Van Happen. “Terwijl COBOL een paar jaar geleden nog de belangrijkste programmeertaal was, codeert iedereen nu in low-code of no-code. Als je je niet bijschoolt, ben je al heel snel niet meer interessant voor opdrachtgevers. Digitale innovatie gaat steeds sneller, dus je moet er echt bovenop zitten. Vooral de jonge generatie begrijpt dat, twintigers pakken nieuwe codeertalen heel snel op.”

Randstad: ‘Je wordt ingehuurd voor wat je kan’

Onlangs zei CEO Anka Gajentaan van Randstad Digital in een interview met MT/Sprout dat IT’ers vooral stappen zetten in loondienst. “Ik heb zelf als zzp’er gewerkt en ik vond het hartstikke leuk dat je veel geld verdiende”, vertelde ze. “Maar ik vond het echt verschrikkelijk dat je dan ook stilstaat in je carrière. Je wordt alleen maar ingehuurd voor wat je kan en niet voor wat je nog kan leren.”

Bij HeadFirst Group kijken ze hier anders naar. “Deze uitspraak lijkt gebaseerd op een persoonlijke ervaring, ik mis onderbouwing met cijfers”, zegt Overduin. “Sterker nog: als je naar de feiten en cijfers kijkt uit het rapport ‘Grip op het zzp-dossier’, dan blijkt dat 78% van de zzp’ers die eigen arbeid aanbieden probeert om tijdens het werk nieuwe dingen te leren. Ook heeft ongeveer de helft de afgelopen twee jaar een opleiding of cursus gevolgd om zichzelf te ontwikkelen, net zoals werknemers.”

HeadFirst: ‘Zzp’er is niet per definitie duurder’

Randstad Digital wil de komende jaren vooral IT’ers in loondienst nemen en vervolgens inzetten bij opdrachtgevers. Dat is volgens Gajentaan goedkoper voor opdrachtgevers dan zzp’ers inhuren. HeadFirst betwijfelt dat. “Een zzp’er is niet per definitie duurder. Volgens mij moet je eerst uitvinden welke persoon het best bij de opdracht past. Daarna bepaal je de juiste contractvorm. Die hangt af van zowel de wensen van de opdrachtgever en de zzp’er als van de manier waarop zij samenwerken. Daarbij moet je uiteraard rekening houden met wetgeving.”

HeadFirst adviseert opdrachtgevers en zzp’ers daarbij. “Digitale projecten hebben vaak een duidelijk begin en einde. Dat maakt het logisch om een zelfstandige in te huren met specifieke kennis en expertise”, legt Van Happen uit. “Maar als een project vijf jaar duurt, dan adviseren we een dienstverband. Of we gaan samen op zoek naar een werkwijze die zzp-schap legitimeert. Het arbeidsrecht is dwingend en als professionele gesprekspartner adviseren wij opdrachtgevers en zzp’ers graag.”

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *