SLUIT MENU

Joke de Graaf, Head of HR & Organization bij HeadFirst Group: “Groei en ontwikkeling van onze medewerkers staat centraal.”

“Talent aantrekken en behouden waarmee we samen onze ambitie kunnen realiseren, zowel in Nederland als internationaal, is één van onze speerpunten,” zegt Joke de Graaf, Head of HR & Organization. “HeadFirst Group groeit hard, waardoor we continu op zoek zijn naar mensen die willen bijdragen aan het vormgeven van de nieuwe wereld van werk. Wij investeren in hun ontwikkeling en zorgen voor een fijne werkplek.”

Serie HR-directeuren in de flexbranche
Femke van Soest voert een serie gesprekken met HR-directeuren in de flexbranche. Daarin vraagt ze naar hun visie op thema’s die spelen op het terrein van HR en de arbeidsmarkt en in hun werkomgeving. In deze aflevering praat ze met Joke de Graaf, Head of HR & Organization bij HeadFirst Group.

Wat is het aspect van HR dat jou het meest intrigeert? 

“De rode draad in mijn carrière is de liefde voor ‘people’. Na mijn studie hospitality & leisure management ben ik gestart in een commerciële sales functie bij Philip Morris, een internationaal bedrijf. Daar heb ik tien jaar gewerkt en kreeg ik elke twee jaar de kans een andere rol te vervullen. In die periode ontstond mijn motto: ‘Je kunt alles leren, zolang je de wil hebt om je te verdiepen in nieuwe dingen.’ In mijn laatste rol was ik verantwoordelijk voor een sales team, waarbij de focus lag op continue groei, zowel van de business, het team als het individu. Van daaruit ben ik het HR-vak ingerold. De combinatie van ervaring met business/commercie en HR brengt mij nu het voordeel dat ik kennis meebreng vanuit de business en vanuit de ‘people’.”

“Inmiddels werk ik bijna 20 jaar in HR, waarvan de laatste zes jaar bij HeadFirst Group.”

“Als Head of HR bij HeadFirst Group ben ik verantwoordelijk voor het vormgeven en uitvoeren van onze HR-strategie. Samen met mijn team zorg ik voor een positieve werkomgeving voor meer dan 450 medewerkers. We stellen we ons tot doel om talent te ontwikkelen, betrokkenheid te bevorderen en een inclusieve cultuur te cultiveren die bijdraagt aan het succes van ons bedrijf. Mijn passie voor ‘people’ draait om het stimuleren van de ontwikkeling van medewerkers, zodat ze elke dag een stap vooruitzetten en groeien.” 

“Ik ben praktisch ingesteld en gedreven om concrete resultaten te behalen. Ik vind het belangrijk dat er een goed HR-beleid is dat bijdraagt aan de organisatie. Tegelijk haal ik mijn voldoening vooral uit de hands-on aanpak en het directe impact maken op de groei en ontwikkeling van individuen binnen onze organisatie, zodat zij vooruitgaan en elke dag een stukje beter worden.”

Wat zijn op dit moment de belangrijkste uitdagingen in jouw werk/rol en hoe zie je de toekomst van de branche?

“HeadFirst Group groeit hard, zowel organisch als door overnames. In 2023 hebben we een groei gerealiseerd van 21% met als resultaat een omzet van 2,6 miljard. Wij vinden het belangrijk om onze open cultuur te behouden en streven ernaar een omgeving te creëren waarin medewerkers zich voortdurend kunnen blijven ontwikkelen. Eén van onze kernwaarden is daarom ‘learn every day’. De uitdaging ligt in het daadwerkelijk bieden van kansen voor voortdurende ontwikkeling, waarbij het leiderschap van onze managers cruciaal is. Hoe krijg je medewerkers mee in een organisatie die steeds groter en complexer wordt? Dit is alleen mogelijk door ontwikkeling echt te integreren in onze processen, actief te sturen op gedrag en daadwerkelijk mogelijkheden te creëren die worden benut.”

”We vinden het belangrijk een werkgever te zijn waar medewerkers met plezier naar toe komen. Via het ‘Great Place To Work’ onderzoek meten we het werkklimaat bij HeadFirst Group. Afgelopen jaren scoren we bijna 100% tevredenheid op ons werkklimaat. Dit willen we natuurlijk vasthouden door er iedere dag aandacht aan te geven. Onze HR Business Partners hebben hierbij een actieve rol onder meer door dagelijks zichtbaar te zijn binnen de teams en verbeterpunten bespreekbaar te maken binnen hun eigen cirkel van invloed. Alleen zo kunnen we impact maken.

 “Zoals ik al aangaf groeit HeadFirst Group hard. De groei in het aantal medewerkers is dan ook uitdagend. Het blijft voor ons belangrijk de juiste mensen aan te nemen, dus liever iets langer wachten op de juiste match dan te snel iemand aannemen. Soms is dat pittig, bijvoorbeeld wanneer een team onderbezet is, maar we houden hier wel aan vast. Het juiste talent aantrekken en ook behouden, zowel in Nederland als internationaal, is één van onze grote speerpunten.”

Hoe stimuleer je scholing en inzetbaarheid?

“Binnen HeadFirst werken we met een opleidingsbudget. Naast vaste trainingen is er met dit budget ook ruimte voor individuele ontwikkeling. Vaste trainingen zijn bij ons onder meer onboarding, leiderschapstrainingen, Yellow Belt en we hebben een eigen Academy waar medewerkers trainingen kunnen volgen.”

“De inzetbaarheid van onze medewerkers verbreden en verbeteren is voor ons ook een thema. We hebben binnen HeadFirst Group zeven verschillende entiteiten met een eigen merknaam en propositie. Dit biedt medewerkers, die zich willen ontwikkelen, de mogelijkheid om bij een ander merk binnen de groep te werken met een andere vorm van dienstverlening in een andere rol. Dankzij de groei van onze organisatie hebben we de mogelijkheid onze talenten intern door te laten groeien.” 

Hoe belangrijk is employee engagement (medewerkersbetrokkenheid/-bevlogenheid) voor jullie, wat zie je als voordelen ervan, wat doen jullie daaraan, en hoe meet je het?

“We meten het onder meer via het ‘Great Place To Work’ onderzoek en implementeren vervolgens de uitkomsten. Voor HeadFirst Group is het belangrijk om als werkgever aantrekkelijk te zijn en te blijven. Hier geven we dan ook veel aandacht aan via opleiding & ontwikkeling, de juiste arbeidsvoorwaarden en het creëren van de juiste work-life balans. Daarnaast vinden we het belangrijk om successen te vieren en medewerkers samen te laten komen. We organiseren feesten die we groots opzetten, maandelijkse borrels, viermomenten en sportevenementen. Er komt veel initiatief vanuit onze medewerkers zelf waar wij als werkgever gehoor aan geven, omdat wij blij zijn met employee engagement. Zo organiseerden we een padeltoernooi waar ruim 100 medewerkers aan hebben deelgenomen. We doen jaarlijks met collega’s mee aan de Dam tot Damloop en fietsen of lopen met elkaar de Alpe d’huZes voor een goed doel. Allemaal ideeën, die zijn ontstaan vanuit onze eigen mensen. Deze activiteiten werken verbindend en dragen bij aan onze vitaliteit.” 

“We zien dat mensen, die op zoek zijn naar een nieuwe job en uitdaging, ons steeds beter weten te vinden. We waren nog relatief onbekend in Nederland, maar merken dat onze naamsbekendheid groeit. Met onze employer branding campagnes gaan we daar de komende periode nog meer aandacht aan geven.”

Wat is volgens jullie de ideale leidinggevende van een vestiging of een team, en hoe zorgen jullie ervoor dat die bij jullie wil en blijft werken?

“Voor HeadFirst Group is de ideale leidinggevende iemand die elke dag een beetje beter wil worden en zijn/haar medewerkers hierin begeleidt en stimuleert. We zijn een snel groeiende organisatie waarin wordt verwacht dat je als leidinggevende ondernemend bent, flexibel, maar ook open en eerlijk. Je moet kritisch zijn, tegengas durven geven. De keerzijde van een snel groeiende organisatie is dat niet alle medewerkers altijd 100% mee kunnen komen. Empathie, betrokkenheid en geduld zijn daarom ook belangrijke eigenschappen om als leidinggevende bij ons succesvol te zijn.”

Hoe ga jij om met werk/privé balans en (het voorkomen van) verzuim?

“In de balans tussen werk en privé draait het voor mij om werkplezier. We hebben hybride werken omarmd waardoor onze mensen zelf kunnen beslissen waar ze werken. Ik vind het mooi om te zien dat collega’s er juist voor kiezen om op kantoor te werken. Dat bevestigt voor mij dat we een fijne werkplek zijn. We geven aandacht aan het kunnen ontspannen op je werk. Zo hebben we een eigen gym, bieden iedere dag een gezonde lunch en hebben in ons kantoor fijne plekken gecreëerd waar je even rustig kunt zitten of collega’s kunt uitdagen aan de voetbal-, of pingpongtafel. Daarnaast zijn viermomenten belangrijk. Zo hebben we iedere maand een themaborrel waarin we ook stilstaan bij onze successen. Daarmee onderstrepen we dat ontwikkeling centraal staat, zowel van de organisatie als het individu. Daar word ik blij van, het geeft mij werkplezier.”

“Hard werken geeft mij positieve energie, maar ik probeer ook slimmer te werken en goede mensen om mij heen te verzamelen. Zo creëer ik zelf balans in mijn werk. In de weekenden plan ik leuke dingen, waardoor ik ook echt afstand neem. En als ik merk dat iets niet goed voelt, luister ik hiernaar. Dan weet ik dat er balans moet komen en grijp ik voor mezelf in. Soms is dat een kleinigheid, soms is het iets groter. Een belangrijke les voor mijzelf en volgens mij voor iedereen is: blijf luisteren naar je gevoel en doe daar iets mee.”

Wie of wat is jouw inspiratiebron? Wat drijft je?

“Mijn interesse voor mensen vormt mijn basis voor inspiratie en is mijn intrinsieke motivatie. Als iemand open en positief is geeft mij dat veel energie. Overigens krijg ik ook veel energie van de natuur, buiten zijn. Het voorjaar is voor mij dan ook een fantastisch jaargetijde. Vanuit mijn rol en interesse voor het HR-vak neem ik deel aan diverse HR-bijeenkomsten. Ik geniet ervan om samen met vakgenoten over ons prachtige vak te praten en mij te laten inspireren door anderen en mooie voorbeelden.”

Waar ben je het meest trots op en wat heb je als lastig ervaren?

“Ik ben echt trots op de groei die onze HR-afdeling de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Als team hebben we geweldige stappen gezet en prachtige resultaten behaald. Persoonlijk ben ik terugkijkend ook trots op de beslissing die ik op mijn zeventiende nam om op kamers te gaan om te studeren. Dat was destijds voor mij een grote stap. Ik heb geleerd dat het belangrijk is uit je comfort zone te stappen en dingen aan te gaan die je spannend vindt. Juist dan groei je als persoon.”

“In mijn rol maak ik uiteraard ook wel eens fouten en leer ik nog iedere dag. Zo hebben wij met een startup gewerkt in de ontwikkeling van een app. Uiteindelijk viel dat helaas tegen. Het heeft ons veel tijd gekost en ik heb geleerd om duidelijker te briefen, zodat we aan het begin al weten of een idee haalbaar is of niet.”

“Daarnaast kunnen cases met medewerkers soms moeilijk zijn, al hoort dat bij onze verantwoordelijkheid als HR-afdeling. Het is dan fijn om collega’s te hebben om mee te sparren.” 

Hoe benut en stimuleer je de mogelijkheden van technologie zoals bijvoorbeeld AI?

“HeadFirst Group is een HR-Tech dienstverlener. Van oudsher zijn we een contracting company. Nu zijn we volop in transitie naar een platform en online dienstverlener. Technologie zit in onze genen, we doen niet anders. AI en technologie is in onze ogen de toekomst. Alle technologische ontwikkelingen gaan effect hebben op banen en rollen. Er zal nog meer geautomatiseerd worden. Ook wij kijken voortdurend naar wat makkelijker en efficiënter kan. Wij werken op het gebied van technologie in projecten door de hele organisatie; het is dus niet belegd bij één afdeling. Als een technische ontwikkeling interessant is, start een projectgroep met een pilot. Wanneer het succesvol is, rollen wij het uit in de organisatie. Innovatie is voor HeadFirst een belangrijk topic, echter altijd vanuit de gedachte ‘tech enables touch’.”

Naar welk HR-thema ben je nieuwsgierig?

“Ik ben benieuwd naar de impact die AI heeft op werk in algemene zin. Wat staat ons nog te wachten?”

Femke van Soest schreef dit interview in samenwerking met redacteur Hinke Wever

Femke van Soest is Managing Partner bij FaseVijf, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de bemiddeling van managementposities in de markt van flexibele arbeid/commerciële arbeidsbemiddeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *