SLUIT MENU

Based on Skills, de Tinder-variant voor werkzoekenden

Based on Skills hoopt met hun op Tinder-geïnspireerde app de barrière om te solliciteren voor jongeren kleiner te maken. Volgens gebruikers is het een ‘sexy variant van Indeed’.

Kevin van Windt kreeg het idee vroeg in de ochtend. Alles wordt tegenwoordig gemakkelijker: eten bestel je vanuit je bed en een taxi kun je vanaf de bank voor laten rijden. Maar solliciteren blijft een formeel proces met veel rompslomp. En die rompslomp – een cv opstellen, een sollicitatiebrief schrijven, en de sollicitatie verzenden door middel van een zakelijk mailadres – is voor veel jongeren een obstakel. Onnodig, vindt Van Windt.

Daarom bouwden hij en zijn team een op Tinder geïnspireerde app om deze barrière om werk te vinden te verkleinen: Based on Skills. Daarmee hoopt hij jongeren die moeilijk aan een job komen, toch aan een baan te helpen. Na het invullen van hun profiel, kunnen jongeren naar links swipen om een vacature af te wijzen en naar rechts swipen om te solliciteren. Zo gemakkelijk kan het zijn.

Kip-of-ei verhaal

Van Windt richt zich met zijn andere bedrijf, een coachingsbedrijf, vooral op jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onder andere door een beperking of een migratieachtergrond. Deze app is onderdeel van die missie.

“Het is een kip-of-ei verhaal: werkgevers willen dat je een diploma hebt, maar ook vijf jaar relevante werkervaring. Maar voor een werkgever moet het er vooral om gaan dat iemand het werk aan kan. Negentig procent van het werk leer je op de werkvloer. Daarom kijken wij met onze app vooral naar de skills van jongeren. En in deze krappe arbeidsmarkt vissen wij met onze app veel onbenut arbeidspotentieel uit de vijver.”

Skills herkennen

Vooral met het innovatieve karakter hoopt Van Windt het verschil te maken. Jongeren kunnen vanuit hun bed solliciteren, in plaats van op een blauwe maandag naar de website van een werkgever te moeten surfen om een vacature te vinden.

Daarnaast wordt de app, mede door de focus op skills, omarmd door jongeren. Een TikTok-filmpje van de app is zelfs viraal gegaan. Uit de reacties die Van Windt krijgt, blijkt dat er bij veel jongeren veel frustratie zit. “Eentje schreef in een comment dat hij eerst niet werd aangenomen, maar nu wel ineens in the picture komt.”

Ook helpt de app door de focus op soft skills bij het herkennen van de talenten van jongeren. Wanneer je je registreert op de app, wordt je eerst gevraagd wat jouw soft skills zijn. Daarna kun je pas een foto of iets dergelijks uploaden. “Niet alle jongeren weten zo te benoemen wat hun vaardigheden zijn. Maar door de universele skills-taal van CompetentNL te gebruiken in de app, herkennen jongeren veel beter waar zij goed in zijn.”

‘Een sexy Indeed’

De reacties van werkgevers zijn positief. “Ik heb nog geen enkele werkgever gehoord die, na het uploaden van de vacature, minder dan vijftig reacties heeft gehad.” Ook het strakke uiterlijk van de app is een pluspunt: “Een werkgever noemde onze app ‘een sexy variant van Indeed’, een mooier compliment kun je niet krijgen.”

De app is ook in trek bij uitzendbureaus, vertelt Van Windt. “Wij merken juíst dat uitzendbureaus zich hebben aangemeld om op ons kanaal te adverteren. Zij zien dit als een extra kanaal om naar kandidaten te vissen. De eerste hire was zelfs via een uitzendbureau!”

Meer dan een app

Van Windt hoopt dat de app de TOMA-status bereikt: Top of Mind Awareness. “Aan werken denken, is Based on Skills zeggen.”

Maar Based on Skills is meer dan enkel een app, zegt Van Windt. “We zijn ook een platform. Veel jongeren hebben een vertekend beeld van succes. We denken daarbij vooral aan influencers, voetballers of rappers. Daarom delen we ook verhalen van andere mensen die een succesvol leven hebben. Iemand met een schildersbedrijf, of een kapperszaak bijvoorbeeld. Een realistischer beeld van het leven. Daarmee hopen we ze te laten zien dat ook dát succes kan zijn.”

https://www.tiktok.com/@basedonskills/video/7339939858514857249?_r=1&_t=8mYosNkuWSP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *